open-navfaktor-logo
search
U 2021. godini
Vlada FBiH: Više od pola milijarde KM dodatnih sredstava za privredu i podršku zdravstvu
S ciljem dostizanja nivoa ekonomskih aktivnosti u Federaciji BiH sa onim u periodu prije izbijanja pandemije koronavirusa, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će u narednom periodu poduzimati dodatne mjere koje će biti osnov za ubrzani privredni rast.
30.05.2021. u 09:55
get url
text

Iz Vlade Federacije BiH za Fenu kažu da te mjere, između ostalog, podrazumijevaju i zakonska rješenja usmjerena na unapređenje troškovne i međunarodne konkurentnosti privrednih subjekata u Federaciji BiH, a čije provođenje treba značajno pomoći boljem pozicioniranju naše privrede za alternativne lance snabdijevanja.

Tako Vlada Federacije nastavlja s mjerama podrške privredi i u 2021. godini, što uključuje direktnu podršku ugroženim sektorima privrede s ciljem održavanja likvidnosti, podizanje stepena konkurentnosti, održavanje nivoa zaposlenosti, ali i otvaranje novih radnih mjesta.

Također, pojašnjavaju da se mjere odnose i na dalje jačanje uloge Garancijskog fonda, jačanje otpornosti zdravstvenog sektora, ali i dodatno finansiranje aktivnih mjera zapošljavanja.

Garancijski fond bit će ojačan s dodatnim sredstvima od 25 miliona KM. Ujedno, sa 15 miliona KM Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije definiraju programe utroška sredstava za sufinansiranje troškova kamate za sve korisnike Garancijskog fonda.

Napominju također, da je Vlada već usvojila četiri nova kreditno-garantna programa. Dva iz sektora razvoja, poduzetništva i obrta koja su namjenjana mikro, malim i srednjim preduzećima, te obrtnicima i ostalim samostalnim privrednim djelatnostima.

Dva programa se odnose na sektor energije, rudarstva i industriju, i to za izvoznike i velika preduzeća.

Od pomenutih 15 miliona KM za sufinansiranje troškova kamate, na posljednjoj sjednici federalna vlada je usvojila program za ovu namjenu u iznosu od šest miliona KM za kredite iz oblasti energije, rudarstva i industrije.

Očekuje se vrlo brzo usvajanje i preostalih programa za sufinansiranje kamate i kreditno-garantnih programa.

U 2021. godini, pored redovnih programa utroška sredstava, Vlada planira dodatnu pomoć privredi u iznosu od 150 miliona KM, a prvi korak će biti donošenje uredbe u iznosu od 100 miliona KM.

Pored toga, za niže nivoe vlasti planiran je transfer u iznosu od 230 miliona KM koji će biti iskorišten za pružanje podrške određenim sektorima privrede.

Za zdravstveni sektor već je odobreno dodatnih 60 miliona KM, a Federalni zavod za zapošljavanje sa 50 miliona KM provodi programe podrške zapošljavanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.