open-navfaktor-logo
search
Podrška privrednicima
Vlada FBiH usvojila dva kreditno-garantna programa u vrijednosti od 200 miliona KM
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojila dva kreditno-garantna programa za izvoznike i velika preduzeća, čija ukupna vrijednost iznosi 200 miliona maraka.
27.05.2021. u 13:38
get url
text

Ciljevi ovih kreditno-garantnih programa su da, u uvjetima otežanog i onemogućenog poslovanja usljed pandemije COVID-19, bude osigurana podrška privrednicima koji imaju problem u pristupu kreditnim sredstvima za održanje potrebne likvidnosti, održanje postojećeg stepena zaposlenosti, te kreiranje novih radnih mjesta.

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, izjavio je na konferenciji za medije da je ovo nastavak pomoći Vlade FBiH i resornog ministarstva privrednim društvima koja su pogođena pandemijom COVID-19.

- Radi se o sredstvima koja su dostupna putem Razvojne banke. Vrlo su jasna pravila igre, odnosno ko ih može dobiti. Uvjeti također, a to su pokretanje novih poslovnih aktivnosti, povećanje konkurentnosti, povećanje broja zaposlenih, razvoj novih proizvoda, lansiranje, sve su to uvjeti koje privredna društva moraju ispuniti da bi učestvovali u tako velikom programu - rekao je Džindić.

Istakao je da je rok otplate kredita 120 mjeseci, uključujući i grejs period od 24 mjeseca.

- Odlučili smo se za 24 mjeseca kako bi privrednim društvima omogućili da osmisle dobar plan i ne osjete razduženja kroz garancije. Ukupan iznos garancija za ovu godinu je 100 miliona KM i također nastavljamo sa završetkom aktivnosti 100 miliona KM koje smo prošle godine lansirali putem istog programa - rekao je resorni ministar.

Džindić je naglasio je da je usvojen i program utroška subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima za regresiranje kamata.

- Putem regresiranja kamata izdvojili smo šest miliona KM kako bi pomogli ponovo privrednim društvima koji koriste jednu od prethodno najavljenih linija. Osnovni cilj ovog programa je da omogućimo korisnicima koji su zaduženi po ova dva kreditno garantna programa da mogu koristiti grant sredstva za subvencioniranje dijela kamata za pomenute kredite - rekao je Džindić.

Federalna vlada je na današnjoj sjednici, između ostalog, zaključila i da su mjere na ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije COVID-19 poučile dobre rezultate. Zaključeno je da je zaustavljeno produbljavanje negativnih ekonomskih posljedica pandemije, te da je zabilježen rast svih bitnih makroekonomskih pokazatelja, BDP-a, industrijske proizvodnje, zaposlenosti, pokrivenosti uvoza izvozom i javnih prihoda, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.