open-navfaktor-logo
search
Zahtjev Vijeću ministara
Vlada FBiH uputila inicijativu za ukidanje PDV-a na prirodni gas na šest mjeseci
Vlada FBiH danas je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o kretanju cijena prirodnog gasa, s prijedlogom za ublažavanje posljedica udara rasta cijena ovog energenta na njegove krajnje potrošače.
25.08.2022. u 12:37
get url
text

Federalna vlada pokreće inicijativu prema Vijeću ministara BiH za poduzimanje aktivnosti na privremenom ukidanju stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na prirodni gas u trajanju od šest mjeseci. Vlada je zadužila premijera FBiH da ovu inicijativu uputi Vijeću ministara BiH, a Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da tekst inicijative dostavi Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH.

U inicijativi je navedeno da je Vlada FBiH analizirala rast cijena prirodnog gasa u prethodnom periodu i zaključila da su njegova poskupljenja pogodila sve potrošače, posebno domaćinstva, što je značajno uticalo na standard građana i dovelo u pitanje mogućnost izmirivanja računa za potrošeni prirodni gas. Dva uzastopna povećanja cijena prirodnog gasa uzrokovana su povećanjem cijene Gazproma prema Energoinvestu, kao jedinom snabdjevaču u FBiH, a koja su rezultat povećanja cijena naftnih derivata na svjetskim berzama za koje se veže i cijena prirodnog gasa, kao i negativnim kursnim razlikama.

Projekcije daljnjeg kretanja cijene prirodnog gasa teško je planirati, jer su cijene naftnih derivata uslovljene globalnim stanjem i političkim uticajima u Evropi i svijetu. Kako je istaknuto, usvajanje inicijative Vlade FBiH bi doprinijelo ublažavanju posljedica porasta cijena prirodnog gasa na građane i očuvanju njihovog standarda, a ujedno i na sve krajnje potrošače prirodnog gasa, uključujući i industrijske kompanije koje koriste ovaj energent, a što bi, u konačnici, rezultiralo i smanjenjem inflacije, navodi se u saopćenju Vlade FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.