open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Vlada FBiH traži od Doma naroda da odloži izmjene Zakona o PIO-u koje se tiču boraca
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine traži od Doma naroda Parlamenta FBiH da se na sutrašnjoj sjednici odloži razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se ispravlja nepravda prema borcima, a čiji su predlagači delegati Fahrudin Skopljak i Ivo Tadić, potvrđeno je za Faktor.
29.09.2021. u 12:11
get url
text
Borci, dopis Vlade FBiH

Vlada FBiH svoj zahtjev, koji potpisuje premijer Fadil Novalić, obrazlaže time da bi delegati trebalo da imaju u vidu da je ona svoj Prijedlog izmjena Zakona o PIO-u u parlamentarnu proceduru dostavila 17. septembra.

Na mudar način izaći iz situacije 

Izmjene Zakona o PIO-u koje je inicirao zastupnik Zijat Mušić usvojene su u Zastupničkom domu FBiH krajem augusta i sada treba da ih potvrdi Dom naroda FBiH, a kako bi se borcima umjesto dosadašnjih pola boda, po godini provedenoj u vojsci, računao jedan bod. Zatim, da se borci koji odu u penziju prije 65. godine života više ne kažnjavaju umanjenjem penzije, te da mogu u penziju sa 58 godina života.

VEZANI TEKST - Mušić: Ispravili smo nepravdu prema borcima kod penzionisanja; Adžem: Ispoštovan amanet Bukvarevića

- Dopis Vlade FBiH da se odloži razmatranje Prijedloga Zakona o PIO-u na sutrašnjoj sjednici došao je do predsjedavajućeg Doma naroda FBiH Tomislava Martinovića i on je taj koji ima pravo da reaguje u ovim situacijama u konsultaciji sa predlagačima ovog zakona Fahrudinom Skopljakom i Ivom Tadićem. Ovo je situacija iz koje treba izaći na mudar i korektan način.

Smatram, ne znam šta je stav predsjedavajućeg i članova Kolegija Doma naroda FBiH, da se prijedlog Skopljaka i Tadića treba sutra naći na Domu naroda - govori nam Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda FBiH, i pojašnjava:

- Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PIO-u, čiji je predlagač zastupnik Zijat Mušić, prošao je proceduru Zastupničkog doma FBiH i proslijeđen je Domu naroda, dakle, dva mjeseca je u proceduri. Predsjedavajući Doma naroda FBiH Tomislav Martinović je kandidovao izmjene Zakona o PIO-u za dnevni red sutrašnje sjednice i mi smo to podržali ranije.

Vladin prijedlog se pojavio dva mjeseca kasnije i mi već imamo zakon koji je usvojen u jednom domu, mislim da zbog značaja ove tematike za naše borce, boračku populaciju, unapređenja socio-ekonomskog standarda demobilisanih boraca, bilo bi korektno spram njih da mi ovaj zakon usvojimo koji je sutra na dnevnom redu.

Dodaje kako ne vidi ništa sporno u tome da se raspravlja i o prijedlogu Vlade FBiH kada dođe na red.

Otklanjanje nepravde prema borcima 

- Njen prijedlog još nije došao ni na dnevni red Zastupničkog doma FBiH. Ponavljam, Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PIO-u već imamo u proceduri i njegovo donošenje je bitno zbog otklanjanja nepravde, popravljanja socio-ekonomskog standarda boraca. Dosta se čekalo na ove izmjene, tri godine, i ne vidim neki poseban razlog da mi to sada odgađamo. Mogu razumjeti poziciju Vlade da su obuhvatili i neke druge stvari što uvažavamo, smatramo da je to dobro i želimo i taj vladin akt razmatrati kada dođe u Dom naroda - rekao je Duvnjak.

Razgovarali smo i sa delegatom Fahrudinom Skopljakom, jednim od predlagača izmjena Zakona o PIO-u u Domu naroda FBiH.

- Ostajem predlagač na sutrašnjoj sjednici, s tim da se moram čuti sa kolegom Ivom Tadićem, a sutra i sjednice odbora, klubova, pa da vidimo kakav je njihov stav. Moj stav je da to ostaje na dnevnom redu - kazao nam je Skopljak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.