open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Vlada FBiH se izjašnjava o Nacrtu zakona o jedinstvenom registru taksi i naknada u FBiH
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će se, na današnjoj sjednici koja je počela u Sarajevu, izjasniti o Nacrtu zakona o jedinstvenom registru taksi i naknada u Federaciji BiH. Cilj je uređenje oblasti neporeznih prihoda, to jeste naknada i taksi, uz puno poštivanje ustavnih nadležnosti i saradnje s nižim nivoima vlasti.
06.02.2020. u 11:12
get url
text
Vlada FBiH

Vodeći se time, Federalno ministarstvo finansija je, uz tehničku podršku USAID-ovog projekta Reforma fiskalnog sektora (FAR), kao i uz saradnju s nižim nivoima vlasti, pripremilo i objavilo interaktivni Registar taksi i naknada u FBiH, a u završnici pripreme je i njegova pojednostavljena web aplikacija sa, na jednom mjestu, transparentno objedinjenim svim relevantnim informacijama, namijenjena kako za poslovne subjekte i građane (obveznike plaćanja), tako i predlagače i donosioce javnih politika u ovoj oblasti.

Kako saznajemo o ovoj temi bi na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu u sjedištu Vlade FBiH,trebalo da govori Jelka Milićević, federalna ministrica finansija.

Na dnevnom redu današnje sjednice su i predloženi programi utroška, s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih ovogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, u iznosu od oko sedam miliona, te Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, u iznosu od 2.412.423 KM.

Pred članovima Vlade su i dva predložena programa utroška transfera JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo, utvrđena ovogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, od 22.000.000 i 6.000.000 KM.

Federalna vlada će se izjasniti o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Evropske banke za obnovu i razvoj i BiH za realizaciju Projekta gradskih saobraćajnica u Sarajevu, u iznosu do 30.000.000 eura, te o inicijativi da kreditnim zaduženjem od 7.062.200 eura kod Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) budu osigurana sredstva za realizaciju projekta razvoja ruralnih preduzeća i poljoprivrede.

Dnevnim redom je planirano razmatranje inicijative Udruženja gluhih i nagluhih Federacije BiH, upućene putem Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, za donošenje zakona o znakovnom jeziku na nivou Federacije BiH, što je predviđeno Zakonom o znakovnom jeziku BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.