open-navfaktor-logo
search
Presude
Vlada FBiH produžila rok službenicima za predaju zahtjeva za vansudsku nagodbu
Uposlenici policije, inspekcija, ministarstava tužili su FBiH po raznim osnovama i mnogi se nakon donesenih presuda sada odlučuju na vansudsku nagodbu
14.11.2019. u 19:45
get url
text
Vansudska nagodba
get url
text

Veliki broj državnih službenika koji su tužili Federaciju Bosne i Hercegovine po raznim osnovama, pokazao je interesovanje za vansudsku nagodbu zbog čega je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine produžila rok za predaju zahtjeva do 31. decembra. Prvobitno, rok za predaju zahtjeva za vansudsku nagodbu je bio do 16. novembra.

U ovoj godini za vansudske nagodbe Vlada FBiH je izdvojila 17 miliona KM, a naredne godine je planirano milion KM.

- Veliko je interesovanja službenika za vansudsku nagodbu zbog čega je Federalna vlada produžila rok za predaju zahtjeva do 31. decembra. Institucije ne bi stigle obraditi sve zahtjeve u prvobitnom roku. Do sada je negdje oko šest miliona KM realizirano, ali pošto postoje sredstva i dalje, nema nikakvog razloga da se ne produži rok, te da se iskoriste sva sredstva koja su na raspolaganju. To znači da je ostvarena ušteda za budžet od nekoliko miliona KM jer učešće kamata u presudama je oko 50 posto - govori nam Zlatko Hurtić, predsjedavajući Radne grupe Vlade FBiH za vansudsku nagodbu.

Podsjećamo, FBiH najviše su tužili uposlenici u inspekcijama, policiji, ministarstvima nezadovoljni uglavnom visinom toplog obroka, regresa...

- Ove godine je izdvojeno 17 miliona KM za vansudske nagodbe, a naredne će biti izdvojeno samo milion KM. I to je utjecalo da su se mnogi odlučili na vansudsku nagodbu. I sada svi nastoje iskoristiti ovih 17 miliona KM. Treba više vremena dati ljudima da obrade te zahtjeve. Od potpisivanja ugovora institucije su dužne uplatiti novac u roku od 60 dana. Ali je problem da se dođe do potpisivanja ugovora jer se prethodno moraju provjeriti papiri na sudu, da li je ispravna presuda, pa tek nakon provjere se može potpisati ugovor. Provjera podnesenih zahtjeva uzima puno vremena, a toliko je zahtjeva da ljudi ne mogu sve da stignu - objašnjava nam Hurtić.

Federaciju je tužilo oko 6.000 državnih službenika, ali po raznim osnovama i nije tu bila jedna, već u prosjeku tri tužbe. Presude su od 3.000 KM do 130.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.