open-navfaktor-logo
search
Novine
Vlada FBiH: Plaće do 800 KM bit će oslobođene poreza na dohodak
Osnovna novina u Zakonu o porezu je što će sada nulta stopa poreza na dohodak biti na plaće do 800 KM, a 13 posto na ostale plaće
26.09.2019. u 13:27
get url
text
Vlada FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je na današnjoj sjednici u Sarajevu Nacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, kao i izmjene još tri važna zakonska rješenja i to o računovodstvu i reviziji, o doprinosima te o porezu na dohodak.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić nakon sjednice pojasnio je da su ključne stvari danas definirane kada je u pitanju jedna od tačaka iz Reformske agende, a tiče se unapređenja poslovnog okruženja.

Istaknuo je da se problem pojavio kod uvođenja "one stop shopa", ali danas je i to riješeno, tvrdi federalni premijer, usaglašavanje potrebnih zakona s odlukama Ustavnog suda.

Napomenuo je da je danas utvrđen Nacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca koji uređuje kriterije i postupak utvrđivanja reprezentativnosti, ovlaštenja, postupak preispitivanja utvrđene reprezentativnosti i druga pitanja značajna za ovaj postupak.

- Radi se o zakonu čije je donošenje predviđeno Zakonom o radu iz 2016. godine. Upravo reprezentativnost je važna tema ovih dana te je donošenje ovog zakona put ka zatvaranju tog procesa - dodao je premijer.

Govoreći o današnjoj sjednici dopremijerka i ministrica finansija Jelka Milićević kazala je da će ova četiri važna zakona biti razmatrana na sjednici parlamenta i svi se tiču unapređenja poslovnog okruženja.

Kada su u pitanju zakoni o doprinosima i porezu na dohodak, ministrica kaže da se oni zapravo odnose na svakog stanovnika u Federaciji na određen način.

Rad na zakonima bio je dugotrajan, dodaje ministrica, jer je njihov cilj bio da se unaprijedi poslovno okruženje, rasteretiti privrednike, stvoriti preduvjete za veća zapošljavanja i sniženje troškova rada, ali istovremeno ne ugroziti budžetske fondove te penzionere i korisnike zdravstvene zaštite.

- Dvije godine smo pratili šta se događa kod poslodavaca, korisnika i šta se dešava s javnim prihodima te smo konstatirali da imamo povećanje direktnih i indirektnih poreza najmanje sedam posto godišnje. To je stvorilo preduvjete za sniženje zbirne stope doprinosa na plaće - pojasnila je.

Osnovna novina u Zakonu o porezu na dohodak je što su prije postojale tri stope poreza i to nulta za plaće do 700 KM, 10 posto za plaće od 700 do 1.500 KM i 20 posto na plaće iznad 1.500 KM, sada će nulta stopa poreza na dohodak biti na plate do 800 KM, a 13 posto na ostale plate.

Kada su u pitanju porezni zakoni koji zahtijevaju primjenu od početka poreznog perioda, odnosno kalendarske godine, za početak njegove primjene utvrđen je rok 1. januara 2020. godine.

Na press konferenciji nakon sjednice Vlade obratio se i dopremijer i ministar rada i socijalne politike koji je za naglasio da donošenje Nacrta zakona o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca predstavlja nastavak radne reforme.

Cilj je unaprijediti slobodno organiziranje sindikata i udruženja poslodavaca, omogućiti osnivanje saveza i udruženja te unaprijediti socijalni i ekonomski dijalog u cilju zaključenja kolektivnih ugovora.

Nacrt zakona je upućen u redovnu proceduru kako bi bila pribavljena mišljenja kantonalnih skupština te organiziran dodatni krug konsultacija sa socijalnim partnerima i svim drugim zainteresiranim udruženjima građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.