open-navfaktor-logo
search
Izmjene zakona
Vlada FBiH: Omogućiti interventan uvoz lijeka po zahtjevu zdravstvene ustanove
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je danas informaciju Federalnog ministarstva zdravstva koja se odnosi na inicijativu za dopunu Zakona o javnim nabavkama. Zaključeno je da će se ova incijativa uputiti Vijeću ministara BiH i tražiti da o njoj raspravlja i usvoji je prilikom razmatranja novog Zakona o javnim nabavkama.
30.01.2020. u 13:42
get url
text
Lijekovi, ilustracija

Inicijativa se odnosi na dopunu člana 10. Zakona o javnim nabavkama kojim su regulirani izuzeci od primjene ovog zakona.

Naime, izuzetkom od primjene ovog zakona nisu predviđeni slučajevi ugovora o javnoj nabavki lijekova za koje postoji potreba interventnog uvoza u ograničenoj količini, za teško oboljele pacijente, na zahtjev zdravstvene ustanove, sukladno propisima o lijekovima, kada je na tržištu deficitaran lijek koji je bio predmetom ugovora o javnoj nabavci ili je njegova proizvodnja prestala. To se odnosi i na slučaj da proizvođač odustane od plasiranja lijekova u BiH zbog malih količina i malog tržišta, a neisporuka lijeka ozbiljno ugrožava život i zdravlje teško oboljelih pacijenata.

Inicijativa koja regulira izuzeće od primjene Zakona o javnim nabavkama bi imala samo ograničeno pravno dejstvo na ugovore o javnim nabavkama lijekova koji se interventno uvoze sukladno propisima o javnim nabavkama. U svim ostalim slučajevima nabavka lijekova bi se odvijala po propisima o javnim nabavkama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.