open-navfaktor-logo
search
Očitovali se
Vlada FBiH odgovorila Sindikatu BiH šta misli o njihovom prijedlogu izmjena Zakona o radu
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine dobio je odgovor Vlade Federacije na njihov prijedlog izmjena Zakona o radu koje bi vrijedile u vrijeme proglašenja stanja nesreće, potvrdio je za Faktor Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata BiH.
01.12.2020. u 19:36
get url
text
Vlada FBiH

Pojašnjava da Federalna vlada nije ni prihvatila, niti odbila njihov prijedlog.

- Ocijenili su da naša inicijativa trenutno nije prihvatljiva iz razloga što je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu još uvijek u parlamentarnoj proceduri. To znači da naš prijedlog nije ni odbila - govori nam Šatorović.

Podsjećamo, timovi SSSBiH u konsultacijama sa pravnim stručnjacima, izradili su prijedlog Zakona o radu, koji bi vrijedio isključivo u vrijeme proglašenja stanja nesreće, nezadovoljni prijedlogom Vlade FBiH koji nije dobio podršku u Parlamentu FBiH i koji je vraćen u formu nacrta.

VEZANI TEKST - Šatorović: Sačekat ćemo sa našim prijedlogom Zakona o radu prema Parlamentu FBiH

- Vlada FBiH smatra da inicijativa za donošenje izmjena Zakona o radu, koju je podnio Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine trenutno nije prihvatljiva, s obzirom da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu još uvijek u parlamentarnoj proceduri. Ali, da će se kroz postupak javne rasprave uvažiti napori podnosioca inicijative za dostavljanjem svojih prijedloga kako bi se u konačnici dobio najkvalitetniji tekst prihvatljiv svim partnerima - navedeno je u odgovoru Vlade FBiH Sindikatu BiH koji je potpisao premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Inače, SSS BiH je analizom sveukupnog stanja u FBiH došao do rezultata da radnik nema adekvatnih mehanizama u smislu zakonskih rješenja kako bi zaštitio svoj radno-pravni položaj, dok se poslodavci zbog poremećaja na tržištu rada najčešće ne uspijevaju izboriti sa problemima uzrokovanim, prije svega panedmijom COVID-19, ali i zakašnjelim mjerama koje su trebale biti dostupne mnogo ranije kako bi se barem djelomično sanirale negativne posljedice.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.