open-navfaktor-logo
search
Zasjedanje još traje
Vlada FBiH odbila sve amandmane na budžet, Delić tražio da se glasa u paketu jer zna kako će se ko izjasniti
Vlada Federacije BiH odbila je sve amandmane na Prijedlog budžeta FBiH. Sada je na zastupnicima da se izjašnjavaju o predloženim amandmanima kojih je više od 50.
26.01.2023. u 15:30
get url
text

- Od ranog jutra je rađena obrada pristiglih amandmana i izjašnjenje ste dobili na stolu. zahvalio bih se kolegama zastupnicima jer je kroz amandmane izneseno mnogo ideja, posebno kada je riječ o projektima od značaja za Federaciju, kanton... Budžet FBiH je 2015. godine iznosio 3,9 milijardi KM sa penzionim Fondom, a dana je on 6,7 milijardi i historijski je. Ne mogu a ne pohvaliti Parlament FBiH koji je postigao ovaj rezultat sa nama. Ukazao bih da je načinjeno nekoliko tehničkih grešaka kod predlaganja amandmana a jedna od njih "skidanje" 10 miliona KM od Željeznica FBiH - kazao je, između ostalog premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Zastupnik Adnan Delić (NIP) je tražio da se o amandmanima zbog obimnosti izjašnjavaju u paketu.

- Obzirom na to da je pred nama veliki broj amandmana, samo iz skupštinske većine iz koje dolazim ih je 50 da ih ne razmatramo pojedinačano kao i sve ostalo jer će nam to oduzeti vrijeme, pogotovo iz činjenice što svi znamo kako ćemo glasati i samo ćemo izgubiti dragocjeno vrijeme - rekao je Delić.

Replicirao mu je zastupnik Mahir Mešalić (DF) kazavši kako amandmani nisu vreća krompira i kako žele pojedinačno da se izjašnjavaju o amandmanima.

Na inicijativu Mirsada Zaimovića (SDA) data je pauza od pola sata da se zastupnici dogovore kako će se izjašnjavati o amandmanima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.