open-navfaktor-logo
search
Donesene važne odluke
Vlada FBiH: Od Svjetske banke uzet će kredit od 20 miliona dolara za borbu protiv koronavirusa
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine održala je danas 216. redovnu sjednicu kojoj su prisustvovali premijer FBiH Fadil Novalić i dva zamjenika Jelka Milićević i Vesko Drljača dok su ostali članovi Federalne vlade u radu sjednice učestvovali putem video linka.
26.03.2020. u 11:56
get url
text

Vlada je donijela tri odluke koje se odnose na staru deviznu štednju.

Prva uređuje iznos, uvjete i postupak emisije obveznica s ciljem izmirenja obveza Federacije BiH po osnovu verificiranih računa stare devizne štednje na osnovu zahtjeva podnesenih do 31. decembra 2018. godine.

Da bi izmirila te obveze, FBiH će emitirati obveznice stare devizne štednje u iznosu od 3.285.882 KM. Taj iznos predstavlja sumu pojedinačnih verificiranih iznosa, umanjenih za isplaćene gotovinske isplate i poslije otpisa iznosa u feninzima za svakog povjerioca.

Drugom odlukom je Federalno ministarstvo financija ovlašteno da realizira obveze po osnovu računa stare devizne štednje koje su verificirane na osnovu zahtjeva podnesenih do 31. decembra 2018. godine, a koje, nakon gotovinske isplate od 1.000 KM, ne prelaze 100 KM.

Isplata ovih obveza bit će realizirana do visine sredstava predviđenih u proračunu FBiH za godinu u kojoj se obavlja isplata.

Trećom odlukom su utvrđeni postupci i dinamika gotovinskih isplata verificiranih tražbina po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH za 2020. godinu.

Svakom pojedinom tražitelju, kojem je izdata potvrda o verifikaciji računa stare devizne štednje na temelju zahtjeva podnesenih do 31. decembra 2018. godine, s Jedinstvenog računa Riznice FBiH, bit će isplaćen maksimalan iznos od 1.000 KM ili ukupan iznos do 1.000 KM.

Redoslijed isplata utvrđuje Federalno ministarstvo financija prema kronološkom redu pojedinačno izdatih potvrda o verificiranim tražbinama.

Zakupnine poslovnih prostora umanjene za 50 posto

Usvojivši informaciju u vezi s umanjenjem zakupnine za korištenje poslovnih prostora kojima upravlja Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, Federalna vlada je zadužila ovu službu da za 50 posto umanji iznose zakupnine.

Ukoliko sadašnja situacija s pandemijom dulje potraje, predloženo je da od 1. aprila ove godine, pa do prestanka proglašenja stanja nesreće, plaćanje zakupnine bude potpuno obustavljena.

Ovo je učinjeno u skladu s novonastalim okolnostima koje odnose na pandemiju korona virusa, zbog nemogućnosti poslovanja određenih subjekata na teritoriji Federacije BiH, a s ciljem jednakog tretmana svih zakupaca.

Smanjeni doprinosi za zdravstveno osiguranje zaposlenika na radu u inostranstvu

Federalna vlada je izmijenila Odluka o visini dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje za detaširane, to jest to zaposlenike na radu u inostranstvu.

Naime, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH je, na osnovu  finansijskih projekcija, utvrdio da se propisani iznosi doprinosa mogu biti smanjeni za po deset KM.

Po novom, poslodavac, isplatilac plaće, mjesečno uplaćuje 30 KM za vrijeme boravka zaposlenika na radu u državama bivše SFRJ, a 60 KM za vrijeme boravka na radu u ostalim državama.

I ostali doprinosi su smanjeni za po deset KM, sa 80 na 70, sa 30 na 20 i sa 20 na 10 konvertibilnih maraka.

Usvojen program poticaja za veterinarstvo od 2.500.000 KM

Federalna vlada usvojila je Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava "Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima - Poticaj za veterinarstvo" utvrđen budžetom FBiH za 2020. godinu, u iznosu od 2.500.000 KM, a realizacija ovih sredstava će zavisiti od ostvarenih prihoda u budžetu.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će Programom raspoređena sredstva dostaviti njihovim korisnicima koji su ih dužni koristiti u skladu sa Zakonom o izvršavanju budžeta FBiH i Zakonom o veterinarstvu, a Federalnom ministarstvu finansija će podnositi tromjesečni izvještaj o njihovom utrošku.

Kako je navedeno u ovom programu, tokom 2020. godine u Federaciji BiH će biti nastavljeno dijagnostičko ispitivanje na tuberkulozu, brucelozu i enzootsku leukozu goveda, kako bi bili osigurani minimalni uvjeti za plasman naših proizvoda na strano tržište.

Također, bit će nastavljena realizacija Programa za suzbijanje i kontrolu bruceloze kod ovaca i koza u Federaciji BiH.

Rezultati dijagnostičkog ispitivanja na zarazne bolesti su pokazatelj epizootiološke situacije u Federaciji BiH i omogućavaju blagovremeno poduzimanje mjera za suzbijanje, sprječavanje širenja i iskorjenjivanje zaraznih bolesti.

Proizvodnja sigurnog proizvoda i dalje je osnovni cilj kada je riječ o realizacija ovog programa, i zbog toga se provodi službeno uzorkovanje namirnica životinjskog porijekla kako bi bile utvrđene smjernice za daljnje preventivno djelovanje.

Podržana inicijativa za kredit kod Svjetske banke od 20.000.000 dolara

Vlada Federacije BiH podržala je inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Svjetske banke budu osigurana sredstva za finansiranje hitne podrške kao odgovor na COVID-19 u Bosni i Hercegovini, u iznosu do 20 miliona dolara. Konačna raspodjela ovih sredstava između entiteta bit će utvrđena prije ili tokom pregovora.

Prihvaćena je informacija o ovom zajmu Svjetske banke, kao osnova za vođenje pregovora te su zadužena federalna ministarstva finansija i zdravstva da u tim za pregovore o zajmu imenuju svoje ovlaštene predstavnike.

Konačna odluka o zaduženju bit će donijeta po okončanju pregovora sa Svjetskom bankom s kojom će biti utvrđeni konačni uvjeti kreditnog zaduženja.

Federalno ministarstvo finansija će Vladi Federacije BiH podnijeti informaciju o pregovorima i tekst usaglašenog sporazuma o zajmu između BiH i Svjetske banke.

Ovo ministarstvo je zaduženo da ovaj zaključak dostavi Ministarstvu finansija i trezora BiH s ciljem provođenja dalje procedure u vezi s kreditnim zaduženjem.

U informaciji o zajmu je navedeno da je Grupacija Svjetske banke izrazila spremnost stavljanja na raspolaganje paketa hitne podrške putem zajmova IBRD-a kao pomoći zemljama u njihovim naporima da preveniraju, otkrivaju i reagiraju na prijetnje koje je izazvao COVID-19.

Predloženi finansijski instrument, koji se odobrava na ubrzanoj osnovi, omogućava širok dijapazon podrške, uključujući i napore za praćenje bolesti i poticanje intervencija u javnom zdravstvu i radu s privatnim sektorom na reduciranju uticaja na ekonomije.

Predložene oblasti finansiranja povezanih sa COVID-19 su medicinski materijal i oprema, kompleti za testiranje, bolnička oprema, pripravnost, gradnja kapaciteta i zdravstvenih objekata za hitnu medicinsku pomoć, obuka, uklanjanje medicinskog otpada, diskusije u zajednici i diseminacija informacija stanovništvu, hitna podrška u hrani, hitne isplate socijalnih primanja/podrške, isplate za prekovremeni rad i rizik za rad medicinskog osoblja koje radi u vanrednom stanju i provedba i monitoring projekta.

Cilj predložene hitne finansijske pomoći je pružanje podrške zemlji u njenom radu i davanju odgovora na prijetnju koju nameće COVID-19, kao i jačanje nacionalnih sistema javnozdravstvene pripravnosti.

Obzirom na potrebnu hitnost u djelovanju u brojnim područjima da bi se predvidjeli uticaji, ukazana je potreba i za dugoročnijim programom obzirom na sistemske slabosti osnovnih javno-zdravstvenih funkcija.

O organizaciji rada federalnih organa

Vlada FBiH danas je zaključila da će rad u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, Federalnoj upravi civilne zaštite, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i drugim federalnim organima uprave, federalnim upravnim organizacijama, stručnim i drugim službama Vlade FBiH uključenima u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa, a prema naredbama Federalnog štaba civilne zaštite i prirodi posla, biti organiziran u skladu sa odlukom rukovodioca vodeći računa da bude osigurano obavljanje poslova onih osoba čiji je rad neophodan za nesmetano funkcioniranje organa.

Na ove federalne organe ne primjenjuje se zaključak Vlade FBiH od 20. marta 2020. godine, saopćio je Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.