open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
Vlada FBiH: Neka Predsjedništvo BiH jednoobrazno uredi postupanje prema građanima koji ulaze u BiH
Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila informaciju o problemima provedbe mjere karantina u Federaciji BiH u uvjetima neizvjesne i složene epidemiološke situacije vezano za pojavu novog koronavirusa (COVID-19). 
Denis Zeba
16.04.2020. u 13:50
get url
text

Jedan od današnjih zaključaka je da Predsjedništvu BiH bude upućena inicijativa da u oba entiteta na jednoobrazan način bude uređeno postupanje prema građanima koji ulaze u BiH, sukladno procjeni struke i njihovo zadržavanje u karantinu.

Federalna vlada upoznala se dana i s informacijom o realizaciji svog zaključka od 12.3.2020. kojim su Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH zaduženi da, spram promijenjene epidemiološke situacije u vezi s pojavom novog koronavirusa (COVID-19) u Federaciji BiH, revidiraju Krizni plan pripravnosti i odgovora na njegovu pojavu i o tome izvjeste Vladu FBiH. Prihvaćen je dokument "Upravljanje slučajem COVID-19 i osiguranje kontinuiteta zdravstvenih službi - prijenos u zajednici", kao dodatak Kriznom planu pripravnosti i odgovora na pojavu novog koronavirusa.

Ciljevi ovog dokumenta, u izmijenjenoj epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH, kada već imamo prijenos koronavirusa (COVID-19) u zajednici, su odgađanje širenja, usporavanje i suzbijanje prijenosa epidemije, pružanje optimalne zdravstvene zaštite za sve pacijente, naročito s teškom kliničkom slikom i smanjenje utjecaja epidemije na zdravstveni sustav i socijalne službe.

Dokument sadrži strateške prioritete koji se odnose na postupanje sa slučajevima u odnosu na stepen ozbiljnosti i rizične faktore, epidemiološku situaciju i prioritete u zajednici, put upućivanja pacijenta i prioritete za testiranje pacijenta sa sumnjom na COVID-19 infekciju. Usvojen je kao dodatak Kriznog plana pripravnosti na sjednici Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, te stručno raspravljen i na razini kriznih stožera kantonalnih ministarstava zdravstva.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.