open-navfaktor-logo
search
Hercegovina
Vlada FBiH je Stocu dala 700.000 KM za sanaciju šteta od zemljotresa, može ih koristiti i za radove na školi
Osnovna škola u Stocu ovih dana nalazi se u fokusu javnosti.
27.03.2023. u 21:00
get url
text
Osnovna škola Stolac

Riječ je o obrazovnoj ustanovi koja funkcionira po sistemu dvije škole pod jednim krovom, gdje bošnjačka i djeca hrvatske nacionalnosti odvojeno pohađaju nastavu, po dva različita programa.

VEZANI TEKST - Konakovićevi mali noćni razgovori sa Grlićem Radmanom: Apartheid i fasada za bošnjačku djecu

Pažnju je privukla fasada koja je urađena samo na jednom krilu zgrade i to onom u kojem nastavu pohađaju djeca hrvatske nacionalnosti, pogotovo kada se zna da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nakon zemljotresa koji je pogodio Hercegovinu, a najviše Stolac, izdvojila novac za sanaciju štete na objektima, a među kojima je svakako i ova škola.

Pojašnjenje gradskih vlasti je bilo da je taj dio obnovljen novcem Vlade Republike Hrvatske iz programa za pomoć Hrvatima u BiH i da nema veze sa posljedicama zemljotresa.

Ovih dana ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković potrčao je da podijeli vijest na svom Facebook profilu kako mu je kolega Gordan Grlić Radman, inače ministar vanjskih poslova Hrvatske, javio da će Vlada RH finansirati u skorom roku obnovu fasade i drugog dijela zgrade.

Nijednom riječju Konaković nije spomenuo Vladu Federacije.

Naime, Vlada Federacije je još 9. juna prošle godine donijela odluku kojom se iz tekućih rezervi izdvaja 700.000 KM za sanaciju štete prouzrokovane zemljotresom.

- Dakle, novac je izdvojen i za sanaciju štete na Osnovnoj školi u Stocu. Taj novac je Gradu Stocu uplaćen preko Federalne uprave civilne zaštite i to 21. juna - potvrđeno nam je u Vladi Federacije BiH.

Iz Vlade FBiH navode kako je u Budžetu Federacije BiH za ovu godinu za saniranje posljedica zemljotresa u Stocu planirano još 600.000 KM

Gradonačelnika Stjepana Boškovića smo upitali u što je utrošeno 700.000 KM, zašto i drugo krilo osnovne škole u Stocu nema fasadu, te u šta će biti utrošeno 600.000 KM koliko će dobiti od Federalne vlade u ovoj godini.

Odgovore nismo dobili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.