open-navfaktor-logo
search
Ponižavanje novinara
Vlada FBiH: Informacije o mjerama protiv koronavirusa prvo privilegovanim medijima
Federalna vlada zasjeda danas u proširenom sazivu, a tema su mjere u borbi protiv koronavirusa.
16.03.2020. u 14:10
get url
text

Prvobitno je najavljeno da će konferencija za medije biti održana u 13 sati, te da će tada biti saopćeno koje mjere će u Federaciji biti poduzete. U zgradu gdje se održava sjednica došao je veliki broj novinara i snimatelja jer su zvanično pozvani iz Vlade.

Predstavnicima medija su podijeljeni papiri na kojima je izjava koja se odnosi na njihovo zdravstveno stanje. Od predstavnika medija je zatražano da je svojeručno potpišu.  

 

Međutim, konferencija za medije je odgođena, a izvori iz Vlade su odlučili zaključke koji su navodno doneseni proslijediti samo određenim medijima. Ostali snimatelji i novinari, koje Vlada na čelu sa Fadilom Novalićem, ili pojedinci sa tog skupa, nije odabrala da u njihovo ime "ekskluzivno" prenose zaključke Vlade koji se tiču svih građana Federacije BiH, ostali su u holu da čekaju do daljnjeg na najavljenu konferenciju za medije. 

Vlada FBiH je na ovaj način ponizila novinare koji čekaju da im se na press konferenciji na koju su pozvani zvanično saopći informacija koju bi prenijeli svojim čitateljima/gledateljima, odnosno svim stanovnicima FBiH. 

Na ovaj način Vlada ili pojedinci iz Vlade, odnosno pojedinci prisutni na tom sastanku, postupili su krajnje ponižavajuće prema većini medijskih kuća, kao i prema njihovim čitateljima/gledateljima.

U ovakvim situacijama kada se informacije iz Federalne vlade tiču apsolutno svih građana, nije vrijeme da se pojedini ministri, premijeri ili direktori, "bore za naklonost" nekih medija zloupotrebljavajući svoje prisustvo sjednici Vlade. 

Za očekivati je da reagiraju i novinarska udruženja i da u ovakvim situacijama zatraže od nadležnih institucija jednak tretman svih medija, a samim time i jednak tretman i pravo svih građana FBiH na blagovremenu i tačnu informaciju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.