open-navfaktor-logo
search
Investiranje
Vlada FBiH donijela odluku o naftnim terminalima
Vlada se saglasila sa zahtjevom privrednog društva Operator-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo za investiranje u NTF u iznosu 4.000.000 KM
23.05.2019. u 10:53
get url
text

Vlada FBiH danas je usvojila nekoliko informacija i donijela jednu odluku koja se odnosi na Naftne terminale Federacije (NTF) d.o.o. Ploče.

Usvojena je informacija Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije o zahtjevu za povećanje temeljnog kapitala NTF-a, te d.o.o. Ploče, te prihvaćen Program tehničko-tehnološke sanacije i modernizacije infrastrukture ovih terminala s Planom investicija za obnovu i rekonstrukciju za 2019. godinu.

Vlada se saglasila sa zahtjevom privrednog društva Operator-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo za investiranje u NTF u iznosu 4.000.000 KM, te danas donijela i Odluku o dodjeljivanju ovog iznosa s ciljem povećanja kapitala NTF-a.

Danas su usvojene i informacije o Programu tehničko­tehnološke sanacije i modernizacije infrastrukture NTF-a s Planom investicija za obnovu i rekonstrukciju infrastrukture za period 2019.-2021. godina, zatim o kontroli namjenskog utroška finansijskih sredstava i praćenju dinamičkog plana realizacije projekta, kao i izvještaj o poduzetim radnjama koje se odnose na prijave štete vjerovnika iz štetnog događaja od 5.8.2018. godine.

Današnjom Odlukom, Federalna vlada je utvrdila interes Federacije BiH za obavljanje usluga željezničkog putničkog i kombiniranog prometa JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo u 2019. godini.  Za željeznički putnički promet je riječ o pravcima Sarajevo - Bihać - Sarajevo (jedan par vlakova) i Sarajevo - Čapljina - Sarajevo (dva para).

U kombiniranom željezničkom prometu to su relacije Doboj - Čapljina granica, Brčko granica - Čapljina granica, Semizovac - Čapljina granica, Sarajevo Teretna - Čapljina granica, Brčko granica - Lukavac, Maglaj - Čapljina granica, Čapljina granica - Lukavac, Čapljina granica - Konjic i Čapljina granica -Visoko.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija će zaključiti ugovor sa Željeznicama FBiH kojim će urediti sufinanciranje obavljanja usluga javnog željezničkog putničkog i kombinovanog prometa prema namjeni i visini sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2019. godinu, saopćila je Vlada FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.