open-navfaktor-logo
search
Nema subvencija
Vlada FBiH dala saglasnost za povećanje cijene gasa za 21,7 posto, Džindić se iznervirao
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu dala je saglasnost za povećanje cijene gasa od 21,7 posto, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.
14.04.2022. u 13:05
get url
text

Ova cijena će važiti u naredna tri mjeseca.

- Vlada FBiH je danas na osnovu zahtjeva Energoinvesta donijela odluku o povećanju cijene gasa za 21,7 posto. Energoinvest ima ugovorni odnos sa Gazpromom koji je povećao cijenu za 21,7 posto prema Energoinvestu, jedinom snabdjevaču u FBiH - rekao je Džindić.

Na novinarsko pitanje kako Vlada FBiH može pomoći građanstvu, Džindić je iznervirano kazao kako su ranije jedino Federalna vlada i Vlada Kantona Sarajevo subvencionirali cijene gasa.

- Ja ću po ko zna koji put ponoviti, nadam se da ćete ovaj put zapamtiti, da u prethodnom periodu subvencije za plin je radila Vlada FBiH i Vlada KS i da je najveći potrošač plina u BiH Kanton Sarajevo. Dakle, nikako da to zapamtite i da to što je Vlada učinila u prethodnom periodu pozdravite i nagradite. Vlada FBiH je subvencionirala dvije trećine, a Vlada KS jednu trećinu. Pratit ćemo naredna tri mjeseca, koliko će ova cijena gasa biti fiksna. Bude li pomjeranja, Vlada FBiH će se uključiti, napraviti neki model, ali nakon tri mjeseca - rekao je iznervirano Džindić.  

VEZANI TEKST - Od 1. aprila gas 809 KM: Federalno ministarstvo trgovine traži odobrenje Vlade

Bisera Hadžialjević, direktorica Energoinvesta, kazala je da je povećanje cijena gasa očekivano, ali i podsjetila da su cijene ovog energenta bile više 2008. godine, 2014, 2015. godine...

- Ova cijena (povećanje od 21,7 posto) će važiti u naredna tri mjeseca. Svi želimo da dođe do smanjenja cijene, ali vidjet ćemo novo stanje u julu - kazala je Hadžialjević.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.