VEZANI TEKST - Nikšić pristao na sastanak: Delegacija Sindikata rudara stiže u Vladu FBiH

Prema njegovim riječima, tridesetak rudara koji se iz protesta što još nisu dobili junsku plaću i topli obrok od utorka poslijepodne nalaze u jami Raspotočje ostaju u ovom dijelu pogona do ispunjenja zahtjeva.

- Oni ostaju u jami sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Na sastanku smo jasno kazali da se ovo mora završiti danas. Očekujemo da preovlada razum i da EPBiH izvrši nalog Vlade FBiH i ispuni sporazum. Mislim da bi bilo najozbiljnije i najodgovornije da rukovodstvo EPBiH u potpunosti prihvati i ispuni nalog jer će na taj način ispuniti obavezu koje je preuzela kroz potpisani sporazum. U protivnom, znamo gdje nam je adresa gdje ćemo istrajavati na našim pravima - istakao je Husić.

Direktor zeničkog rudnika Mensur Hukić jučer je kazao kako plaća i naknada za topli obrok nisu isplaćeni zbog činjenice da je ostvarena proizvodnja u mjesecu junu bila samo 9.168 tona uglja, što je 25,5 posto od proizvodnog plana za taj mjesec, te da je ostvaren prihod “od svega 396.000 KM, a što nije ni blizu dovoljno za ispunjenje obaveza”.

Pored male proizvodnje, dodao je, zeničkom rudniku je blokiran i račun na iznos od 1.355.000 KM, račun su ovog puta prvenstveno blokirali radnici koji više nisu uposlenici Društva. Proizvodnja za prvih šest mjeseci ove godine bila je samo 86.367 tona, odnosno 40,25 posto od plana, koji je bio 214.600 tona.