Vlada FBiH je na danas održanoj sjednici u Sarajevu usvojila set zaključaka koji se odnosi na stanje u kompaniji Aluminij, kojoj zbog dugovanja za električnu energiju prijeti obustava proizvodnje.

Jedan od prioriteta na rješavanju pitanja kompanije je, pojašnjava premijer Fadil Novalić, sveobuhvatna revizija, za koju će Vlada FBiH angažirati neku od renomiranih revizorskih kuća.

- Aluminij danas ima dvije nesreće, a to je da cijena aluminija na svjetskom tržištu pada, a cijena električne energije raste. To je dovelo Aluminij u ovu poziciju – kazao je Novalić.

Podsjetio je na činjenicu da Vlada FBiH nije većinski vlasnik ove kompanije te da posjeduje tek 44 posto ukupne vlasničke strukture. S tim u vezi će se sve aktivnosti vezane za ovu kompaniju morati voditi uz saglasnost malih dioničara te Vlade Republike Hrvatske, koja u vlasničkoj strukturi učestvuje sa 12 posto.

- Očekujemo da će se u ovo, osim nas, uključiti i Vlada Republike Hrvatske. Postoji dobra volja, ali i njihova obaveza – pojasnio je Novalić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je naglasio kako je pitanje Aluminija kompleksno te da ga nije lako riješiti. S tim u vezi je, dodaje, usvojen set zaključaka kojim se namjerava postepeno rješavati pitanje opstojnosti i poslovanja ove kompanije.

Prvi korak, pojasnio je, jeste taj da će Vlada FBiH od Nadzornog odbora i Uprave Aluminija zatražiti informacije o poslovanju te kompanije, čiji dug prelazi iznos od 300 miliona KM. 

- Revizija će dati pregled poslovanja Aluminija u prethodnom periodu i neke osnove za rješavanje problema. Akcenat na reviziju, dogovorili smo se da će biti na način da se kompaniji osigura kontinuirano snabdjevanje električnom energijom i to po konkurentnim cijenama. Drugi akcenat će biti revizija svih ugovora kupac-dobavljač, zatim, podizanje proizvodnje na pune kapacitete, osim ako ne budemo išli u drugom smjeru. I, četvrti zaključak su interne uštede poslovanja i povećanje efikasnosti, ma šta to značilo - govori Džindić.

Podsjeća kako je Federalna vlada do sada u nekoliko navrata pomagala Aluminij Mostar a posljednji put u aprilu kada su im dali 2,6 miliona KM za uvezivanje staža, a što je bila trenutna pomoć. 

- Ukupna dugovanja Aluminija iznose 344 miliona KM, od toga 23 miliona KM su komercijalne banke. Krediti, odnosno, pravne osobe su 187 miliona KM i tekuće obaveze 132 miliona KM. U suštini sedam procenata od ukupnog dugovanja je dug prema bankama. Vlada je tu, pomoći će koliko može. Mi ćemo izdvojiti iz tekuće rezerve milion KM za tekuće poslovanje i dodatno 100 hiljada KM za reviziju poslovanja i to su grant sredstva - rekao je Džindić. 

Upitan da li će se smanjivati visoke plaće uposlenika u Aluminuju, s obzirom da je Vlada FBiH ranije imala prigovor na takvo ponašanje. 

- Dakle, među današnjim zaključcima su interne uštede. To je jedan stub koji će biti detaljno razmotren kroz ovu reviziju,  a samim tim što ćemo ući u proces finansijske konsolidacije omogućava da minimalno u početku bruto jednako neto odluku donesu menadžment i Nadzorni odbor. A drugu odluku prebacivanje na minimalac do izlaska iz krize - rekao je Džindić.