open-navfaktor-logo
search
Prekršen Zakon i Statut
Vlada donijela novu odluku nakon uočenih nepravilnosti prilikom imenovanja UO Apoteka Sarajevo
Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo imenovala Upravni odbor Javne ustanove Apoteke Sarajevo i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo utvrdio da nije imenovan u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine i članom 26. Statuta ove javne ustanove, Vlada je donijela novu odluku.
09.09.2021. u 07:49
get url
text

Naime, u Upravni odbor prvobitno su imenovani vršioci dužnosti članova Tamer Bego, Nedim Dizdarević, Lejla Dumanjić, Maja Delić i Ada Huskić.

VEZANI TEKST - Upravni odbor Apoteka Sarajevo nije imenovan u skladu sa Zakonom i Statutom?

Prema odredbama člana 64. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, propisano je da Upravni odbor zdravstvene ustanove u vlasništvu kantona ima pet članova i čine ga predstavnici osnivača (tri člana od kojih jedan mora biti ispred kantonalnog ministarstva) i predstavnici stručnih radnika zdravstvenih ustanova (dva člana od kojih jedan mora biti iz reda zdravstvenih radnika).

- Utvrđeno je da su ispred Apoteka Sarajevo kao članovi UO imenovani Maja Delić, zaposlena na radnom mjestu Voditelja odjeljenja marketing, po stručnom zvanju magistar menadžmenta, te Ada Huskić, zaposlena na radnom mjestu Rukovodilac službe za pravne poslove, po stručnom zvanju bachelor prava. Dakle, evidentno je da nijedan od dva predstavnika ustanove nije iz reda zdravstvenih radnika, što je suprotno odredbama člana 64. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH i člana 26. Statuta JU Apoteke Sarajevo – navedeno je u informaciji koju je Ured ranije dostavio Vladi.

Nakon što je Ured zatražio od Vlade da se očituje o uočenim neslaganjima sa odredbama Zakona i Statuta, Vlada je promijenila svoju odluku, te je umjesto Maje Delić u UO imenovana v. d. članice Hajra Eskić.

Eskić je, prema podacima Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, magistar farmacije zaposlena u Apotekama Sarajevo na mjestu rukovodioca.

Zanimljivo je da je Vlada raniju članicu i uposlenicu Apoteka odmah nakon ove odluke imenovala u Upravni odbor Javne ustanove Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo umjesto ranije imenovane Nejre Durić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.