To su pokazala brojna istraživanja. Tijelo treba redovno hidrirati prije, tokom, ali i nakon vježbanja, a stručnjaci su za časopis "Men's Health" objasnili zbog čega je tekućina toliko važna.

Hidratacija određuje efikasnost  Istraživanje objavljeno u časopisu "Sports Medicine" otkrilo je da dehidracija tokom vježbanja može smanjiti jačinu za dva posto, snagu za tri posto, a izdržljivost za deset posto. Pravilo je popiti barem 250 ml vode 30 minuta prije nego što počnete vježbati.

Voda je najbolji prijatelj Mnogi će odabrati sportske napitke bogate elektrolitima ili proteinske shakeove, ali stručnjaci smatraju da je čista voda ono što tijelu doista treba.

Tijelo se sastoji od 50 posto vode, koja regulira temperaturu i cirkulaciju. Tokom vježbe je normalno da osjetite blagu dehidraciju, jer tijelo znojenjem izbacuje tekućinu, ali voda bi uvijek trebala biti nadohvat ruke.

Zbog toga je dobro nabaviti termosicu, koja će je održati hladnom. Naučnici kažu kako hladna voda značajno odgađa i smanjuje povećanje tjelesne temperature tokom vježbanja i povećava izdržljivost.

Tekućina znači brži oporavak Nakon vježbanja važno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu iz tijela. Pijenjem vode se smanjuje brzina otkucaja srca i regulira tjelesna temperatura.

Tokom oporavka se tekućina i dalje gubi znojenjem i mokrenjem, pa je ponovno potrebno unijeti minimalno 250 ml vode unutar 30 minuta nakon završetka treninga.