open-navfaktor-logo
search
OSBiH i MUP RS-a
Vježba: Skladišta municije i eksplozivnih sredstava odbranjena od terorista
Vježba se izvodila u naselju Krčmarice, a komandno mjesto bilo je u kasarni "Kozara"
30.05.2019. u 15:51
get url
text

Pripadnici Prvog pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas su u Banjoj Luci izveli zajedničku vježbu "Sadejstvo 2019".

U vježni organizovanoj sa ciljem unapređenja kapaciteta za reagovanje u kriznim situacijama, borbe protiv terorizma i zaštite važnih objekata učesvovalo je 45 pripadnika Oružanih snaga i 78 pripadnika MUP-a RS-a. Komandno mjesto za vježbu bila je kasarna "Kozara", dok se sama vježba izvodila u naselju Krčmarice.

Pukovnik Goran Stokić, komandant Prvog pješadijskog bataljona 6. Pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, u izjavi za medije nakon završetka vježbe i postrojavanja učesnika u kasarni "Kozara" rekao je da su skladišta municije i minsko-eksplozivnih sredstava generalno unosan cilj za sve vrste neprijateljskog djelovanja, bilo to subverzivno djelovanje, kriminogene aktivnosti koje za cilj imaju sticanje materijalnog dobra, do terorističkih akata.

-Prvi pješadijski bataljon 6. pješadijske brigade u zoni svoje odgovornosti osigurava nekoliko takvih lokacija, međutim ono što je specifično za Oružane snage BiH jeste da je naše djelovanje ograničeno na vojno kontrolisano područje. Kada se dese incidenti kao danas, koji smo provježbavali, teroristički akt odnosno napad na jednu takvu lokaciju to nije problem samo Oružanih snaga nego šire društvene zajednice, te smo stoga pozvali pripadnike MUP-a RS-a, antiterorističku jedinicu, Policijsku upravu Banja Luka, jedinicu za podršku, jedinicu za operativnu tehniku, Policijsku stanicu Lazarevo. Cilj vježbe je bio koordinacija i komunikacija između sigurnosnih subjekata i mislim da smo cilj postigli - rekao je Stokić.

{$galerijaFotografija}

Naglasio je da kao različiti sigurnosni subjekti imaju različite sisteme komandovanja, sredstva veze i izvršavaju različite zadatke, ali da su uspjeli postići zadani cilj.  Zahvalio je i lokalnom stanovništvu u Krčmaricama gdje se vježba odvijala pošto su bile blokirane saobraćajnice, što je moglo ometati stanovništvo u svakodnevnom radu.

-Međutim, ovaj problem nije problem samo Oružanih snaga, MUP-a RS nego šire civilne zajednice - dodao je Stokić.

Vježba OS BiH i MUP-a RS - 30. 5. 2019.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.