open-navfaktor-logo
search
hercegovina
Vjetar u Čapljini onemogućio helikoptere da gase požar
Još uvijek je aktivan požar na granici općina Čapljina i Čitluk. Dio na čitlučkoj strani iz pravca Krehinog Graca je stavljen pod kontrolu, dok i dalje gori na području Šurmanaca u općini Čapljina, ali daleko od kuća i stanovništva.
17.07.2022. u 11:58
get url
text
get url
text

Vatrogascima problem stvara nepristupačnost terena, a novi problem je jači vjetar, koji u ovom trenutku onemogućava helikoptere Oružanih snaga BiH da prave prelete preko požarišta.

Aktivan je i požar u općini Konjic, u blizini Boračkog jezera. Stanje je slično jučerašnjem, gori daleko od kuća, a jedini problem je što je ugrožen put od Konjica ka Glavatičevu, međutim uz angažman policije saobraćaj se na ovoj relaciji odvija bez probema.

Vlasti u BiH ranije su zatražile od Republike Hrvatske iznajmljivanje kanadera za gašenje požara u Čitluku i Čapljini, ali zbog vjetra zasad to nije moguće.

U Čitluku je dalje je aktivan požar na lokalitetu Blizanci. Sinoć je odobrena pomoć u ljudstvu pa je u jutarnjim satima 30 vojnika OS BiH raspoređeno na terenu, dok je gašenje požara iz zraka nemoguće zbog jakog vjetra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.