open-navfaktor-logo
search
Psihologinja objašnjava
Vješto i kreativno: Zašto je srednje dijete spremnije za život
Često se stječe dojam da se srednje dijete u porodici zanemaruje, ali istraživanja govore drugačije. Činjenica da ono nije ni nastarije ni najmlađe, daje mu određene prednosti koje mogu da mu pomognu da razvije snažne liderske kvalitete kasnije u životu.
20.02.2020. u 13:58
get url
text

Profesorica psihologije na američkom Univerzitetu Redlands, dr. Catherine Salomon, kaže da srednja djeca, zbog toga što su okružena braćom i sestrama, često moraju da preuzmu ulogu pregovarača, pa u zreloj dobi postaju vješti u rješavanju problema.

Velika je vjerovatnoća da će biti i kreativni, jer slobodnije pokazuju talent i to što nose u sebi.

Za razliku od prvorođenih, koji su često pod pritiskom jer moraju da ispune očekivanja roditelja, srednja djeca bit će manje stroga prema sebi ako dožive razočaranje i neuspjeh. Još u djetinjstvu nauče da budu kooperativni, nezavisni i sposobni da izgrade odnos sa drugima.

- Takvoj djeci ide u korist i sposobnost da razmišljaju mnogo šire, zbog čega često imaju preduzetnički duh - kazala je dr. Solomon.

Vještina rješavanja sukoba nije korisna samo na radnom mjestu, nego i u braku.

Studija na Univerzitetu u Washingtonu otkrila je da parovi koji su željeli kompromis imaju kvalitetniji brak i partnerske odnose od drugih.

U istraživanju dr. Solomon čak 80 posto srednje djece nikada nije prevarilo partnere, dok je 65 procenata prvorođenih i 53 posto najmlađih to uradilo.

Srednja djeca imaju određene društvene i mentalne koristi zbog odrastanja sa braćom ili sestrama. Primjera radi, kada krenu u vrtić imaju bolje razvijene socijalne vještine. Također, nisu podložni pretjeranoj kontroli roditelja, uglavnom su prepušteni sebi, što im daje slobodu da sami rješavaju probleme.

- Mnoga djeca ni do fakulteta ne nauče sama da upravljaju svojim vremenom i obavezama, jer su im roditelji cijeli život previše pomagali - kaže dr. Solomon i dodaje:

- Srednja djeca su u prednosti, jer roditelji nisu fokusirani na njih 24 sata dnevno.

Prema dosadašnjim istraživanjima, prvorođena deca su pametnija jer su im roditelji posvećivali više pažnje, ali studija obavljena na Univerzitetu u Illinoisu, objavljena početkom ove godine, pokazala je da je kvocijent inteligencije prvorođene djece samo za jednu jedinicu veći u odnosu na mlađu braću ili sestre.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.