Tako je Šteta naveo da danima javnost svjedoči "orkestriranim beskrupuloznim napadima, uvredama i na kraju otvorenim prijetnjama kojima je izložen kao pojedinac, građanin i ministar od pojedinaca, ali i političkih stranaka" te da je o svemu obavijestio strane zvaničnike.

VEZANI TEKST - Šteta tvrdi da mu "crtaju metu na čelu jer je neke stvari pokrenuo s mrtve tačke"

Napisao je Šteta koga je tačno obavijestio o "zlonamjernim napadima i otvorenim prijetnjama". Tu su se našli ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy, šef Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler i visoki predstavnik Christian Schmidt.

No, shodno tome, postavlja se pitanje: Vjeruje li Šteta više stranim zvaničnicima od lokalnih institucija vlasti čiji je i sam dio? I kome se inače prijavljuju "mete na čelu" i "otvorene prijetnje", policiji i tužilaštvima ili ambasadorima?

Kako stvari stoje u slučaju Adnana Štete, provjerili smo.

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo na ovu temu nema evidentiranih prijava ministra Štete, a istu smo informaciju dobili i iz MUP-a KS.

VEZANI TEKST - Denis Bećirović ni MUP-u TK nije prijavio navodne prijetnje o njegovoj likvidaciji

Identična stvar je bila i kada je u pitanju Denis Bećirović, član Doma naroda Bosne i Hercegovine i kandidat za Predsjedništvo BiH, inače Štetin stranački kolega. I Bećirović je nedavno tvrdio da postoje "mjesta gdje se govori o njegovoj likvidaciji". Niti jedna policijska agencija nije zaprimila Bećirovićevu prijavu o navodnim saznanjima o ugrožavanju njegovog života, niti bilo koja policijska agencija ima takve informacije do kojih je došla u obavljaju redovnih aktivnosti.