open-navfaktor-logo
search
Fudbal i politika
Vjerenica ubijenog Khashoggija traži da se zaustavi prodaja Newcastle Uniteda princu Mohammedu bin Salmanu
Hatice Cengiz, vjerenica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, zatražila je od uprave Premier lige da onemogući da Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF) preuzme fudbalski klub Newcastle United.
29.04.2020. u 11:12
get url
text

Rodney Dixon, njen advokat, poslao je pismo čelnicima Premier lige u ime Cengiz, tražeći da ne dozvole da konzorcij iza kojeg stoji Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije kupi poznati engleski klub, javlja Anadolu Agency (AA).

Cengiz je pismo podijelila na Twitteru i zatražila da uprava Premier lige poduzme sve potrebne korake kako bi spriječila akviziciju o kojoj se prethodnih dana mnogo pisalo u medijima.

- Premier liga ne bi trebala dozvoliti da neko poput (saudijskog princa) Mohammeda bin Salmana, koji se još nije suočio s bilo kakvom odgovornošću za ubistvo mog pokojnog zaručnika, u tolikoj mjeri bude uključen u sport u Velikoj Britaniji. U suprotnom, ovo će uveliko narušiti ugled Premier lige i Velike Britanije - navodi se u pismu.

Na kraju se još dodaje da "fudbal ne bi trebao postati dio ovog zataškavanja".

Kate Allen, direktorica britanskog Amnesty Internationala, prošle sedmice je u pismu Richardu Mastersu, izvršnom direktoru Premier lige, zatražila da se spriječi preuzimanje Newcastle Uniteda.

- Ukoliko Premier liga ne zastane i ozbiljno ne razmotri situaciju oko ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, rizikuje da postane žrtva, odnosno da ih nasamare oni koji putem sporta pokušavaju da prikriju pogubne podatke o ljudskim pravima - istakla je Allen u pismu.

Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF), na čijem čelu se nalazi princ Mohammed bin Salman, ponudio je oko 300 miliona funti (344 miliona eura) za preuzimanje Newcastlea.

Novinar The Washington Posta Jamal Khashoggi je 2. oktobra 2018. godine ubijen u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu u koji je tog dana otišao na zakazani sastanak radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Khashoggi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici opruženih. Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem. U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa bin Salmana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.