Mrtve ćelije koža, znoj, prirodna ulja koja luči naša koža, ali i ostaci hrane i pića lijepe se za posteljinu i "prizivaju" razne bakterije, grinje, insekte.

Znoj i ulje potiču razvoj bakterija, hrana privlači insekte, a mrtve ćelije kože hrana su za grinje.

Zbog toga je vrlo važno redovno mijenjati posteljinu. No, mnogi nisu sigurni koliko često to treba raditi.

American Cleaning Institut preporučuje mijenjanje posteljine minimalno svake dvije sedmice, a najbolje bi bilo to raditi učestalije, odnosno svakih sedam dana.

No, kako ovaj Institut dalje navodi, ne može se naučno odrediti koliko često je potrebno mijenjati posteljinu, pa nude orjentire za održavanje posteljine koji mogu pomoći da higijena u vašeg kreveta bude na nivou:

- U slučaju da se pretjerano znojite ili patite od raznih alergija, posteljinu biste obavezno trebali mijenjati bar jednom sedmično.

- Isti interval preporučuje se i osobama koje imaju problema sa aknama, jer naslage ulja, koje luči naše tijelo u posteljini, mogu samo doprinijeti njihovom nastajanju. Ukoliko vam se akne pojavljuju samo na licu, dovoljno je češće promijeniti jastučnicu.

- Ako se razbolite, patite od teških alergija ili imate slab imunološki sistem, posteljinu bi trebalo mijenjati svaki dan.

- Ako se ne tuširate prije spavanja, sve prljavštine, koje ste "pokupili" tokom dana, prenose se na posteljinu. Zbog toga bi je trebalo promijeniti barem jednom sedmično, ako ne i češće.

- Vlasnici kućnih ljubimaca češće bi trebali mijenjati posteljinu, jer u nju često uskaču i životinje. 

- Jastuke, jorgane i deke trebalo bi prati minimalno dva puta u 12 mjeseci, i to pri promjeni godišnjih doba.

I na kraju, način pranja posteljine jednako je važan kao i učestalost mijenjanja, jer prečesto i neprilagođeno pranje može oštetiti tkaninu. Zato je bitno držati se uputa za pranje na etiketama. Plahte i jastučnice dovoljno je oprati u veš-mašini, ali važno ih je i dobro osušiti, kako vlaga ne bi pogodovala razvoju bakterija i grinja.