open-navfaktor-logo
search
Upražnjene klupe
Vječiti rivali bez kormilara: Stižu novi treneri, a odlaze stari...
Vječiti rivali Sarajevo i Željezničar u finiš 2021. godine ulaze bez trenera.
28.12.2021. u 13:46
get url
text

Iako je ne tako davno poručivao da želi ostati na Koševu, Goran Sablić se "sporazumno" razišao sa Sarajevom. Njegov sunarodnjak Tomislav Ivković, "emotivan" kakav jeste, "emotivno" se oprostio od Želje, uz poruku da će vjerovatno ostati u Premijer ligi BiH, ali u nekom drugom klubu.

VEZANI TEKST - Tomislav Ivković napustio FK Željezničar, šta je poručio igračima
 

- Stižu novi treneri, a odlaze stari, stihovi su koji se uoči novogodišnjih praznika, vjerovatno, motaju po glavama bordo i plavih navijača.

Samo je pitanje ko su novi kormilari koji će sjesti na klupe, uvijek vruće i užarene.

Kada je u pitanju Sarajevo, po kuloarima su odmah počela kružiti razna imena, svima dobro poznata, kada je u Titovoj 38 b raspisan konkurs za trenera. Uglavnom su to stručnjaci trenutno nezaposleni, sa biroa, narodski rečeno.

Faruk Hadžibegić, vječita je želja navijača, ali on nikako da sjedne na klupu, zasuče rukave i pokaže svoje neosporno trenersko znanje i ljubav prema klubu.

VEZANI TEKST - Sporazumni raskid saradnje: Goran Sablić više nije šef stručnog štaba FK Sarajevo
 

Mirza Varešanović, kao bivši trener i igrač Sarajeva, uvijek je u igri, a "novitet" je Marko Maksimović, također bivši igrač Sarajeva, koji je prošle sezone stigao do titule s Borcem. I on je bez posla, ali mu je, navodno, obećana kluba mlade reprezentacije BiH.

Zeničanin Bruno Akrapović također puni novinske stupce, ali on ima klub. Bivši reprezentativac BiH sjedi na klupi Shkendije iz Tetova.

Mnogi priželjkuju i povratak dežurnog vatrogasca i trofejnog Dženana Uščuplića, ali deficit u njegovom CV-u predstavlja PROFI licenca, koju ne posjeduje.

Nejasno je kakvu ulogu u klubu s Koševa igra Ivan Kepčija, bivši sportski direktor Hajduka i Legije iz Varšave. On je zaposlen u FK Sarajevo s ciljem da se bavi kadroviranjem.

Ako se to dogodi, na kormilo bi ponovo mogao neki stranac. Treneri koji dolaze van BiH uglavnom brzo završe avanturu na Koševu. Sablić je jedan primjer, a sjeća li se neko Miodraga Ješića?

VEZANI TEKST - Haos na Grbavici: Želju napustili predsjednik i trener, osipa se i igrački kadar
 

Stranci ne prolaze dobro ni na Grbavici. Prije par godina Miloš Kostić obećao je titulu, a brzo je pobjegao glavom bez obzira. Željo je u finansijskoj i upravljačkoj krizi. Nedavno je sa mjesta predsjednika odstupio Nazif Hasanbegović, otišli su još neki članovi uprave, a Oro Ibrišimović privremeno je imenovan za prvog čovjeka kluba.

Željo je u sezonu ušao s ciljem stabilizacije i promocije mladih igrača pa nije ni jasno zašto je uopće u Zvorničkoj 27 angažovan Tomislav Ivković.

Ako je cilj zaista bio promocija igrača iz vlastite škole, mnogi će se složiti da je šansu morao dobiti Omer Joldić, jer ko to bolje poznaje mlade fudbalere Željezničara od njega?

Nedavno se pojavila i informacija da bi u Željezničar mogao stići tandem Mehmed Baždarević - Stephane Gili. Popularni Meša kao sportski direktor, a Francuz kao trener. Baždarević je sve ekspresno demantirao...

Nije isključeno da se iz Željezničara neko sjeti Edisa Mulalića, trenera koji u ovom trenutku nema klub. Sablja je nakon rada na Grbavici stekao bogato iskustvo u Crnoj Gori, a prošle sezone je s Dečićem iz Tuza izborio Evropu, došao do finala Kupa i ispisao historiju Dečića.

Uglavnom, bit će "veselo" do kraja 2021, a možda i na startu naredne godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.