open-navfaktor-logo
search
Premijer liga BiH
Vječiti derbi: Željo bez Osima (ne)hvata priključak za Sarajevom
Željezničar i Sarajevo u sklopu 20. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine na Grbavici igraju vječiti derbi.
01.03.2021. u 08:51
get url
text

U znatno boljoj poziciji pred okršaj sarajevskih rivala na Dan nezavisnosti BiH je Sarajevo, trenutni lider na tabeli, jedini tim bez poraza poslije 19 kola i sa plus devet u odnosu na Željezničar.

- Bit će opasno ako budemo smatrali da ova utakmica nešto rješava. Ako izgubimo, male su šanse da se boriš za prvo mjesto, ali su iza tebe klubovi koji se bore za Evropu i oni su u boljoj poziciji od nas - rekao je trener Želje Amar Osim.

VEZANI TEKST - Ko propušta vječiti derbi?

- Spremamo se za 14 kola, prvo kolo je sa Sarajevom, ali 14 kola moramo biti maksimalno angažovani da bismo se na kraju sezone nadali nekim finim stvarima - dodao je Osim, koji u ovoj utakmici zbog tri žuta kartona neće sjediti na klupi Plavih.

Meč će zbog suspenzije propustiti i Ivan Milićević. Željo nije bio peretjerano aktivan u prijelaznom roku. Nedavno je stigao Sinan Ramović, a ekipa koja je igrala jesenas ostala je na okupu.

Sarajevo je u dvoipomjesečnoj pauzi ostalo bez dvojice najboljih igrača. Bordo tim prodao je Amara Rahmanovića u Tursku, a Benjamina Tatara u Saudijsku Arabiju. Jasno je da je ekipa s Koševa ovim odlascima znatno oslabljena i bit će zanimljivo vidjeti kako aktuelni prvak izgleda bez najboljih pojedinaca.

Ekipu su pojačali Boris Cmiljanić i Jasmin Mešanović. Crnogorac zbog administrativnih poteškoća neće konkurisati za derbi, a Mešanović je na raspolaganju treneru Marinoviću.

- Derbi je sam po sebi specifičan i oni najsitniji detalji mogu ga odlučiti. Moramo biti maksimalno spremni i koncentrisani za cijelu utakmicu, a nadam se da ćemo mi biti ti i učiniti ono što se od nas očekuje - najavio je meč "coach" Bordo tima.

VEZANI TEKST - Marinović prvi put na Grbavici kao trener Sarajeva: Kako je prolazio sa Zrinjskim?

Marinoviću na discpoziciji neće biti Anel Hebibović, koji odrađuje suspenziju zbog crvenog kartona.

Prvi ovosezonski derbi odigran na Koševu završen je rezultatom 1:1.

Baš kao i tada, i ovog puta Željo i Sarajevo će zbog epidemioloških mjera utakmicu igrati pred praznim tribinama.

Dvoboj počinje u 17.30 sati (Arena Sport).

Utakmicu sudi Irfan Peljto, a asistirat će mu Davor Beljo i Senad Ibrišimbegović.

Mogući sastavi:

Željezničar: Erić, Stevanović, Kosorić, Ikić, Bojo, Alispahić, Šehić, Štilić (Bekrić), Veselinović, Mujezinović, Juričić (Lendrić)

Sarajevo: Kovačević, Oremuš, Miličević, Dupovac, Pidro, Đokanović, Pejović, Sušić, Velkoski (Jukić), Fanimo, Handžić (Mešanović).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.