navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Cvekla, mrkva...

Vitaminska bomba: Zdravi napitak koji pomaže cijelom organizmu

Sa samo nekoliko sastojaka napravite napitak koji će popraviti vaš imunitet. Potrebna vam je cvekla, mrkva jabuka, limun i med.

Objavljeno: 26.02.2020. u 08:07
get url
text

Jabuka obiluje vitaminima A, B, C, E i K te mineralima cinkom, magnezijem, kalijem, fosforom, kalcijem, natrijem i željezom. Zahvaljujući visokom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktoze i glukoze, jabuka opskrbljuje organizam energijom i sprječava umor.

Zbog visokog sadržaja vitamina C i antioksidanata, jabuka snažno utječe na imuni sistem.Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala, potiče mršanje i stimuliše probavu.
Mrkva je poznata po vitaminima A, B, C, E i K. Sadrži minerale kalcij, magnezij, kalij i selen. Prirodno je sredstvo koje čuva vid, smanjuje rizik od moždanog udara i ima snažno antikancerogeno djelovanje.

Cvekla sadrži vitamine A, C i B te željez, bakar, magnezij i kalij. Poznata je zbog svog blagotvornog utjecaja na srce, krvne žile, jetru i cijeli probavni sistem te kao prirodno sredstvo koje štiti od raka.

Ovaj napitak sprječava razvoj skoro svih svih vrsta zloćudnih tumorskih stanica.

Cvekla sadrži aminokiselinu betain, koji ima antikancerogena svojstva. Cvekla je tradicionalni lijek i za leukemiju. Potiče cirkulaciju i jača krv te štiti od srčanog udara. Potiče probavu i potpomaže mršanju. Pomaže u održavanju zdravlja želuca i štiti od čireva. Reguliše pražnjenje crijeva, potiče izlučivanje tvari iz organizma i liječi hronični zatvor. Čisti organizam i štiti od infekcija. Napitak je učinkovit u održavanju zdravlja bubrega, jetre i gušterače. Zbog snažnih antibakterijskih i antivirusnih svojstava, te zbog mnoštva antioksidansa, napitak štiti od infekcija i upala. Pomoći će vam u održavanju kože čistom, bez bubuljica i akni. Izvrsno je protuupalno sredstvo, koje liječi kožna oboljenja povezana s virusima i bakterijama, kao i s alergijama. Uz pomoć ovog napitka možete riješiti problem suhih, crvenih i umornih očiju. Žene koje imaju jake menstrualne bolove trebale bi često piti ovaj napitak.

Za pripremu ovog eliksira zdravlja potrebno vam je: 1 kilogram cvekle, kilogram mrkve, kilogram zelenih jabuka, kilogram limuna i kilogram meda.

Sve sastojke dobro operite, nemojte guliti. Limun stavite u mlaku slanu vodu, time će se izvući gorčina limunove korice. Jabukama odstraniti peteljke i sredinu. Sve sastojke narendajte i ostavite 24 sata da odstoje. Nakon stajanja, procijedite kroz gazu, da dobijete samo tekućinu. U tekućini koju dobijete otopite kilogram meda. Kad se med otopi, dobili ste pripravak, a najbolje ga je razliti u staklene boce i čuvati u frižideru.

Pripravak treba da počnete koristiti odmah nakon pripreme i treba ga popiti u roku od nekoliko dana, uzimajte tri puta na dan.

Nakon što ste popili cijelu dozu ne konzumirajte ovaj pripravak barem još šest mjeseci.

Ovaj napitak možete napraviti i u sokovniku, bez rendanja i cijeđenja, samo sve sastojke ubacite u sokovnik. U tom slučaju sok ostavite preko noći i ujutro dodajte med.