navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Važan nutrijent

Vitamin K pomaže u zgrušavanju krvi i pravilnom razvoju kostiju

Poznat je kao koagulacijski vitamin, pa je zato i nazvan vitaminom K.

Objavljeno: 24.12.2020. u 10:37
get url
text

Postoji nekoliko oblika vitamina K, ovisno o izvoru. Vitamin K1 nalazi se u biljnim namirnicama, naročito u zelenom lisnatom povrću. Vitamin K2 sadrže namirnice životinjskog porijekla.

Manje količine vitamina K2 naš organizam i sam proizvodi pomoću bakterija u crijevima.

Vitamin K3 dobija se sintetski.

Simptomi nedostatka vitamina K mogu biti krvarenje iz nosa, duga krvarenja pri povredama i rane koje sporo zarastaju te jaka krvarenja tokom menstruacije.

Radi se o esencijalnom nutrijentu koji pomaže zgrušavanju krvi i pravilnom razvoju kosti. Kao takav pomaže pri prevenciji osteoporoze.

Ženama je preporučen unos od 90 mikrograma ovog vitamina, dok je za muškarce preporučena doza od 120 mikrograma.

Evo kako organizam opskrbiti ovim vitaminom:

Jedite više povrća

Mama je bila u pravu – špinat je dobar za zdravlje! Ovo zeleno povrće, a i ostalo, sadrži najviše vitamina K. Najviše ćete vitamina "izvući" iz kuhanog kelja jer samo šoljica ovog povrća sadrži čak 531 mikrogram vitamina K.

Pojedite jabuku

Voće je također puno vitamina K, ali naravno ne svo. Birajte jabuke, avokado, borovnice, grožđe i jabuke.

Koristite sojino ulje

Ovo je ulje prepuno vitamina K, a samo jedna kašičica ulja sadži oko 25 mikrograma vitamina K.

Orašasti plodovi

Prepuni proteina, vlakana, zdravih masnoća i ostalih nutirijenata koji se bore protiv upala. Ili ih grickajte kada je vrijeme za međuobrok ili ih dodajte omiljenom jelu i salati.

Neka se na jelovniku nađe i riba

Stručnjaci će upozoriti da se dva put u sedmici treba jesti riba poput lososa. Kako je prepuna zdravih ulja, proteina, minerala koji snižavaju krvni pritisak i tako preveniraju srčani infarkt i moždani udar. Kuhani losos i škampi imaju malo vitamina K, ali ga zato ima puno u tuni.

Napravite sebi sok od mrkve

Ako ste u žurbi, pretvorite povrće i voće u sok. Samo mala čaša soka od mrkve ponudit će 28 mikrograma vitamina K. Ako ne volite mrkvu, napravite sok od šipka.

Kako termička obrada utječe na vitamin K?

Količina vitamina K koju unesete u organizam ovisi o načinu pripreme namirnice. Smrznuta hrana, koju sami pripremate, sadrži više ovog vitamina nego svježa.