- Iako visoki predstavnik još nije imao priliku proučiti tekst odluke Narodne skupštine RS, on ističe da zaustavljanje širenja COVID-19 i spašavanje života građana moraju biti prioriteti za sve vlasti u BiH. Visoki predstavnik pozdravlja namjere vlasti u RS da koriste dostupne mehanizme, ali naglašava i potrebu da se u potpunosti ispoštuju ustavi BiH i RS - stoji u odgovoru na upit N1.

"U tom kontekstu, visoki predstavnik pozdravlja opredijeljenost predsjednice RS da ove vanredne ovlasti koristi u interesu javnog zdravstva, istovremeno radeći na uspostavi odgovarajućeg balansa između očuvanja dobrobiti stanovništva i očuvanja građanskih sloboda te podstiče tijesnu saradnju sa vlastima BiH i FBiH", saopšteno je.

Narodna skupština Republike Srpske danas je na 12. posebnoj sjednici, održanoj u Banjoj Luci, usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja "za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed korona virusa".

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini za N1 su kazali da još uvijek nisu vidjeli tekst Odluke o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj te, stoga, ne mogu komentarisati danas donesenu Odluku.

Kako navode u odgovoru na upit N1, Ambasada podržava vlasti širom Bosne i Hercegovine koje poduzimaju korake u suočavanju s pandemijom.

- Još nismo vidjeli tekst odluke, i stoga ne možemo komentarisati njen konkretan sadržaj. Kao što smo već ranije rekli, podržavamo vlasti širom BiH koje poduzimaju odgovarajuće kratkoročne, zakonske i srazmjerne mjere kako bi se suočile sa trenutnom pandemijom. Istovremeno, svi napori na rješavanju ove krize moraju biti transparentni. Koordinacija s drugim tijelima, posebno na državnoj razini, mora biti prioritet. Sve aktivnosti se moraju provoditi uz puno poštivanje vladavine zakona i prava građana - kazali su iz Ambasade SAD-a.