open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Visoki predstavnik Christian Schmidt u VSTV-u: Kamen temeljac za nezavisno pravosuđe u BiH
Visoki predstavnik Christian Schmidt posjetio je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, gdje se sastao s predsjednikom Vijeća Halilom Lagumdžijom, potpredsjednicama Biljanom Simeunović i Sanelom Gorušanović Butigan, članom Predsjedništva VSTV-a Saninom Bogunićem, kao i direktorom Sekretarijata Admirom Suljagićem i zamjenikom direktora Hajrom Poskovićem, kako bi naglasio značaj VSTV-a BiH za razvoj nezavisnog i profesionalnog pravosuđa u BiH.
04.02.2022. u 18:17
get url
text

- Visoko sudsko i tužilačko vijeće, zajedno sa Sudom BiH i Tužilaštvom BiH, predstavlja kamen temeljac za razvoj profesionalnog i nezavisnog pravosuđa u BiH. Jedinstveno, zajedničko vijeće za BiH je neophodno za osiguranje jedinstvenog pravnog prostora u BiH koji se rukovodi principima vladavine prava - rekao je visoki predstavnik.

Želio bih, dodao je on, istaći kako je važno da VSTV pokaže svoju snažnu opredijeljenost za sprječavanje korupcije u pravosuđu, prije svega u samom VSTV-u.

- Ovo obuhvata i provođenje pravila kako bi se osigurali najviši standardi u pogledu integriteta članova Vijeća, sudija i tužilaca, uključujući i standarde u oblasti sprječavanja sukoba interesa ili drugih neprikladnih uticaja. VSTV i pravosuđe moraju biti institucije u koje građani imaju apsolutno povjerenje. Pozivam sve da podrže ovu suštinsku komponentu ravnoteže između izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u demokratiji - zaključio je visoki predstavnik Schmidt, saopćeno je iz OHR-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.