open-navfaktor-logo
search
Michelle Bachelet
Visoka komesarka UN-a: Izraelski napadi na civile u Gazi mogli bi predstavljati ratne zločine
Izraelski vazdušni napadi u Gazi mogli bi predstavljati ratni zločin, izjavila je visoka komesarka UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.
27.05.2021. u 13:29
get url
text

- Užasni događaji u Gazi i okupiranoj palestinskoj teritoriji ponovo su pozvali ovo veće na posebno zasedanje. Nedavno smo bili svedoci najznačajnije eskalacije neprijateljstava od 2014. godine - rekla je Bachelet na sesiji o pogoršanju situacije sa ljudskim pravima na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući Istočni Al-Quds.

Ona je naglasila da iako je Izrael izdao nekoliko upozorenja pre nego što je izveo vazdušne napade, ukoliko se utvrdi da su "neselektivni i nesrazmerni u svom uticaju na civile i civilne objekte", takvi napadi mogu predstavljati ratni zločin.

Prema njenim rečima, poslednja eskalacija u direktnoj je vezi sa protestima i teškim odgovorom izraelskih bezbednosnih snaga prvo u Istočnom Al-Qudsu, a potom na čitavu okupiranu palestinsku teritoriju i unutar Izraela.

Ona je ponovila cifre koje je potvrdila njena kancelarija da je 242 Palestinaca ubijeno od izraelskih bezbednosnih snaga u napadima na Gazu, među kojima i 63 dece.

- Još hiljade su povređene, a procenjeno je da je više od 74.000 Palestinaca raseljeno - dodala je Bachelet.

Na Zapadnoj obali, uključujući i Istočni Al-Quds, 28 Palestinaca, među kojima i petoro dece ubijeno je 24. maja.

- Istovremeno, rakete koje su lansirali Hamas i ostale naoružane palestinske grupe ubile su deset stanovnika, među kojima dvoje dece, te naterale hiljade da potraže skloništa - rekla je Bachelet.

Iako je Izrael preduzeo nekoliko mera predostrožnosti, poput prethodnog upozoravanja na napade u nekim slučajevima, vazdušni napadi u tako gusto naseljenim oblastima rezultirali su velikom civilnom smrću i povredama, kao i širokim razaranjem civilne infrastrukture.

- Takvi napadi izazivaju ozbiljnu zabrinutost o tome koliko Izrael poštuje principe razlika i proporcionalnosti prema međunarodnom humanitarnom pravu - navela je Bachelet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.