Entitetski premijer Radovan Višković rekao je polovinom augusta ove godine da je "nedavno potpisan memorandum o osnivanju zajedničkog preduzeća Republike Srpske i Srbije", a po pitanju gradnje hidroelektrane Buk Bijela.

Višković detalje nije otkrio, a ranije je najavljivao da će pripremni radovi početi već u septembru, što se pokazalo netačnim. Ostalo je nedorečeno koliki će udio u ERS-u, odnosno u HE Buk Bijela, imati Srbija.

Da otkrije detalje ne želi ni Luka Petrović i na pitanja Capitala u vezi sa potpisanim memorandumom sa Srbijom ne odgovara, iako su pitanja poslali prije skoro mjesec dana.

Osim što nema odgovora o HE Buk Bijela, kao zajednički projekti sa Srbijom spominjane su i gradnje HE Foča i HE Paunci, ali ni oko realizacije tih projekata nema pomaka.

Podsjećamo, prije više od godinu dana poništena je ekološka dozvola za HE Buk Bijela nakon što je Okružni sud u Banjoj Luci donio presudu kojom se uvažava tužba Arhus centra BiH.

U februaru ove godine izdata je nova dozvola koja važi pet godina, ali su ekološka udruženja Sekretarijatu ESPOO konvencije podnijela žalbu protiv BiH zbog kršenja i izbjegavanja procedure o prekograničnoj procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje HE Buk Bijela.

Vlasti Republike Srpske i Srbije su početkom 2019. godine dogovorili zajedničku izgradnju HE Foča i Paunci, a nedugo zatim, dogovorena je i zajednička gradnja HE Buk Bijela. Sve ukupno njihova vrijednost iznosi oko 850 miliona maraka.

Da Elektroprivreda Srbije (EPS) planira kupovinu elektroprivreda u komšiluku i da je prva na listi Elektroprivreda Republike Srpske, objavile su prije godinu beogradske Večernje novosti.

U vlasti Republike Srpske na pomen privatizacije ERS-a tvrde da od toga nema ništa, ali ekonomisti smatraju da su zajedničke investicije upravo to, "privatizacija na mala vrata"!