open-navfaktor-logo
search
Pripreme za privatizaciju
Viškovićeva Vlada krije kakav je dogovor sklopila sa Srbijom oko HE Buk Bijela
Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) Luka Petrović krije detalje memoranduma potpisanog sa Srbijom u vezi sa stotine miliona maraka vrijednom izgradnjom hidroelektrana na Drini, te koliki će, na osnovu  te investicije, Srbija imati udio u ERS-u.
19.09.2020. u 19:27
get url
text
HE Buk bijela

Entitetski premijer Radovan Višković rekao je polovinom augusta ove godine da je "nedavno potpisan memorandum o osnivanju zajedničkog preduzeća Republike Srpske i Srbije", a po pitanju gradnje hidroelektrane Buk Bijela.

Višković detalje nije otkrio, a ranije je najavljivao da će pripremni radovi početi već u septembru, što se pokazalo netačnim. Ostalo je nedorečeno koliki će udio u ERS-u, odnosno u HE Buk Bijela, imati Srbija.

Da otkrije detalje ne želi ni Luka Petrović i na pitanja Capitala u vezi sa potpisanim memorandumom sa Srbijom ne odgovara, iako su pitanja poslali prije skoro mjesec dana.

Osim što nema odgovora o HE Buk Bijela, kao zajednički projekti sa Srbijom spominjane su i gradnje HE Foča i HE Paunci, ali ni oko realizacije tih projekata nema pomaka.

Podsjećamo, prije više od godinu dana poništena je ekološka dozvola za HE Buk Bijela nakon što je Okružni sud u Banjoj Luci donio presudu kojom se uvažava tužba Arhus centra BiH.

U februaru ove godine izdata je nova dozvola koja važi pet godina, ali su ekološka udruženja Sekretarijatu ESPOO konvencije podnijela žalbu protiv BiH zbog kršenja i izbjegavanja procedure o prekograničnoj procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje HE Buk Bijela.

Vlasti Republike Srpske i Srbije su početkom 2019. godine dogovorili zajedničku izgradnju HE Foča i Paunci, a nedugo zatim, dogovorena je i zajednička gradnja HE Buk Bijela. Sve ukupno njihova vrijednost iznosi oko 850 miliona maraka.

Da Elektroprivreda Srbije (EPS) planira kupovinu elektroprivreda u komšiluku i da je prva na listi Elektroprivreda Republike Srpske, objavile su prije godinu beogradske Večernje novosti.

U vlasti Republike Srpske na pomen privatizacije ERS-a tvrde da od toga nema ništa, ali ekonomisti smatraju da su zajedničke investicije upravo to, "privatizacija na mala vrata"!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.