open-navfaktor-logo
search
Raspodjela prihoda
Višković: Uskoro sastanak s Novalićem, moguće vansudsko poravnanje
Tvrdi da je RS zakinut za oko 100 miliona sredstava Uprave za indirektno oprezivanje BiH
13.11.2019. u 14:08
get url
text
Radovan Višković

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković najavio je da će u narednih nekoliko dana imati sastanak s federalnim premijerom Fadilom Novalićem u vezi s deblokadom "Elektroprenosa BiH" i raspodjelom prihoda Uprave za indirektno oprezivanje, koji bi se, kaže, mogli riješiti i vansudskim poravnanjem.

-S Federacijom BiH imamo pregovore da vansudskim poravnanjem riješimo taj problem - pojasnio je Višković novinarima u Banjoj Luci.

Tvrdi da je RS zakinut za oko 100 miliona sredstava Uprave za indirektno oprezivanje BiH.

-RS je zakinut od Uprave za indirektno oprezivanje (UIO), odnosno Vlade FBiH za oko još 50 miliona KM, što znači da su prihodi RS-a lani bili u plusu 100 miliona KM, a koje su planirani u budžetu RS za povećanje plaća i redovno usklađivanje penzija - rekao je Višković.

Za te namjene u 2020. bit će, kaže, potreno izdvojiti iz budžeta 110 miliona.

Višković je prošle sedmice premijeru FBiH Fadilu Novaliću uputio zahtjev za hitnu reakciju nadležnih institucija FBiH radi pronalaženja zajedničkih rješenja u slučaju blokade sredstava za investicije na računima "Elektroprenosa" u iznosu od 180 miliona KM.

Ambasadori zemalja članica Vijeća za implemetaciju mira u BiH smatraju da se zaključci Narodne skupštine zasnivaju na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega ih odbacuju, a Višković kaže da oni ne mogu odbaciti parlamentrane zaključke, kao i da je "bitno reći da je Rusija bila protiv tog stava".

-Ništa se nije promijenilo. Oni imaju svoje mišljenje, a mi naše zaključke koje poštujemo - istakao je on.

Tvrdi da se radi i na izmjenama Ustava RS-a.

Komentarišući izjave Milorada Dodika o formiranju fonda za tužbe protiv visokih predstavika, kazao je kako će pravni timovi proučiti to pitanje te odlučiti kako će se finansirati, ako je moguća procedura tužbe, jer su "nanijeli veliku štetu RS-u".

Entitetski premijer je dodao da Vlada RS-a nije odustala od davanja koncesije kineskoj kompaniji "Sinochem Capital Investment Managements (Hong Kong) Limited" za izgradnju autoputa Doboj - Vukosavlje - Brčko, već je odbila dostavljenu ponudu, ali će nastaviti rezgovore kako bi se ponuda poboljšala.

Kazao je i kako je u RS-u trenutno rekordan broj zaposlenih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.