VEZANI TEKST - Kozarčani se pitaju: Dodik je obećao Plenkoviću da se neće rušiti hrvatske kuće, a šta će biti s bošnjačkim? 

Podsjećamo, mještani Kozarca i naselja Kozaruša i Kamičani protestovali su zbog najavljene izgradnje trase autoputa Banja Luka - Prijedor. Isticali su da nisu protiv gradnje autoputa, ali da se protive gradnji jedne od trasa koja je planirana u radnim verzijama a koja bi, smatraju, utjecala na rušenje većeg broja kuća, gubljenje velikih površina poljoprivrednog zemljišta. To bi, ocijenli su, dovelo u pitanje egzistenciju brojnih mještana.

- Bio je problem oko Kozarca, gdje su se morali ispoštovati i zahtjevi građana, pa je došlo do izmjene trase, te je to usporilo izradu projektno - tehničke dokumentacije – rekao je Višković.

On je potvrdio da su probijeni rokovi iz ugovora sa koncesionarom, kineskim investitorom, ali da se "to tretira kao viša sila zbog koronavirusa". Istakao je i da će im biti odobreno dodatno vrijeme, u skladu sa zahtjevom koji su poslali Vladi RS-a.