Višković je u izjavi za Fenu precizirao da se radi o ulaganjima oko 130 miliona KM vlastitih sredstava te zajedničke kompanije za prijenos električne energije, dok su ostalo kreditna sredstva. Dogovorom entitetskih premijera je, kako kaže, osiguran veliki ciklus ulaganja i nakon gotovo tri godine Elektroprenos je deblokiran i radi efikasno. 

- Predviđena je realizacija projekata u više gradova u BiH, među kojima su i delekovodi preko Srebrenice, prema granici sa Srbijom, trafostanice Banja Luka I i II, ulaganja u dalekovod od Pala do Jahorine, trafostanice na toj planini, antikoroziona zaštita dalekovoda u RS-u u iznosu od dva miliona, a u FBiH tri miliona, zatim oko 30 miliona za elektronsko upravljanje u Elektroprenosu Bosne i Hercegovine, a oko šest miliona KM bit će investirano u zgradu u Mostaru, za područje Hercegovine – precizirao je Višković. 

Plan investicija, koji je ranije prihvaćen na 49. sjednici Upravnog odbora, bit će, kaže, dostavljen Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju na odobrenje. 

- Nakon toga odmah se može krenuti u raspisivanje tendera za izbor izvođača i početak realizacije tih investicija – rekao je Višković.

S Novalićem je jučer dogovorio, kako kaže, i da se raspiše konkurs za prijem nedostajućeg broja radnika jer je jedan broj njih penzionisan ili su otišli na druga radna mjesta. Kod svih ovih poslova bit će uvaženi procenti ulagačkog kapitala entiteta u ovoj kompaniji. Višković ističe da je više od godinu i po, kako kaže, insistirao na deblokadi te zajedničke kompanije za prijenos električne energije te da je o tome nekoliko puta razgovarao s federalnim premijerom.

- Dogovorom koji je postignut rješavat će se ključna pitanja, investicije, i to je najbitnije - rekao je Feni premijer RS-a Radovan Višković.