open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Višković najavio veće junske plaće zaposlenima u zdravstvu, obrazovanju i policiji u RS-u
Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković razgovarao je danas u Banjoj Luci sa predsjednicom Saveza sindikata RS-a Rankom Mišić o odluci Vlade da poveća plaće radnika u zdravstvu, obrazovanju i policiji, te naglasio da će, u okviru ovog procesa, uskoro biti pokrenuti i zvanični pregovori sa sindikatom.
26.04.2021. u 12:03
get url
text

Kako je saopćeno iz Vlade RS-a, Višković je naglasio da će, kako bi se stvorile pravno - formalne pretpostavke za povećanje plaća u ovim sektorima, ubrzo uslijediti razgovori sa sindikatom, ali i izmjene više zakona po hitnom postupku kako bi već u julu zaposleni u navedenim sektorima primili uvećanu junsku plaću.

- Tokom razgovora sa predsjednicom Saveza sindikata, predsjednik Vlade ukazao je da, uprkos nepovoljnim globalnim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, RS bilježi pozitivne ekonomske pokazatelje, uključujući i rast broja zaposlenih i značajno povećanje prihoda od direktnih poreza - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je tokom prošle godine u RS-u zaposleno oko 2.000 radnika više u odnosu na 2019. godinu, dok je u prva tri mjeseca 2021. prihod od poreza i doprinosa na plaće povećan za 44 miliona KM. Predsjednica Saveza sindikata RS-a pozdravila je najavljeno povećanje plaća u javnom sektoru, te istakla da bi se trebalo razmišljati da, uporedo s tim, dođe i do povećanja iznosa najniže plaće u RS-u.

Višković je ukazao da je iz budžeta RS-a, od izbijanja epidemije koronavirusa do danas, isplaćeno 218 miliona KM pomoći raznim sektorima, od čega se 74,5 miliona KM odnosi na privredu.

- Podsjetio je da je u 2020. godini iz entitetskog budžeta privrednim društvima isplaćeno osam miliona KM, u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi kojim je predviđena podrška za poslodavce koji povećaju plaće zaposlenim - zaključuje se u saopćenju.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.