Kako ističu, "deklaracija je pokušaj namjernog izazivanja međunacionalne netrpeljivosti i omalovažavanja identiteta srpskog naroda".

- Na ovaj način ne postiže se ništa dobro, već se dodatno podubljuje nepobjerenje među nepodnima u BiH i podstiče netrpeljivost, te namjerno izazivanje reakcije srpskog naroda. Tri prsta su simbol Oca, Sina i Duha Svetoga, Srbi se krste s tri prsta i tako će ostati, i nijedna deklaracija to ne može da zabrani. 

Političari iz SDA, koja je pokrenula usvajanje ove deklaracije u Skupštini KS, nisu time učinili ništa dobro, niti je to dobra poruka ni bošnjačkom ni srpskom narodu. 

Isfrustrirana izbornim porazom, SDA pokušava da ovako besmislenim, ali veoma uvrjedljivim političkim potezima, u javnosti i kod bošnjačkog naroda osigura nekakave jeftine političke poene. Međutim, na ovaj način SDA gubi kredibilitet, prije svega kod bošnjačkog naroda, ali i kod ozbiljnih političkih partija - navodi se u saopćenju Vlade RS-a.

VEZANI TEKST - Sumnja u "prljave ruke" premijera nije prioritet: Višković jedan od 4.100 ili kako se Tužilaštvo smije u lice žrtvama

Dodaju da bi ovakav politički potez moga izazvati odgovor sličnom deklaracijom u jednoj od opština u Republici Srpskoj, ali da "politikama u RS-u nije cilj vrijeđanje i omalovažavanje drugih naroda".

Zanimljivo da vlada na čijem je čelu premijer koji se sumnjiči za ozbiljna krivična djela povezana sa genocidom u Srebrenici tvrdi da im nije cilj vrijeđanje i omalovažavanje drugih naroda. 

Podsjećamo, premijer RS-a Višković se dovodi u vezu sa krivičnim djelima prikrivanje ratnog zločina i pomaganje ratnim zločincima te neprijavljivanje lokacija masovnih grobnica i učešće u izmještanju grobnica. 

VEZANI TEKST - Sumnjivo lice Radovan Višković: Lajčak mu oduzeo dokumente, godinama se sumnjiči za premještanje grobnica

Višković je, prema izjavi zaštićenog svjedoka M-16 u Sudu BiH 2017. godine, nudio novac za premještanje masovne grobnice u Milićima 1996. godine, dok je 1995. godine kao poručnik i referent Željka Kerkeza, zaduženog za transport u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, bio u Potočarima i Novoj Kasabi i to dva dana nakon pada Srebrenice. Taj podatak se nalazi u iskazu Kerkeza u Tribunalu u julu 2008. godine.

I ranije je Višković bio pod sumnjom, a odlukom visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka 2007. godine bio je u grupi zvaničnika iz RS-a kojima su oduzeti lični dokument, a oni su se, između ostalog, teretili da predstavljaju potencijalnu opasnost za provođenje Dejtonskog sporazuma, kazao je ranije za Faktor Ramiz Salkić.