open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Višković, mandatar za sastav Vlade RS-a: Prvi korak ukidanje Ministarstva za izbjeglice
Prije formiranja vlade planirane su izmjene u njenom sastavu, pa će ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica postati sekretarijat, a ministarstvo privrede, energetike i rudarstva bit će podjeljeno na dva ministarstva
20.11.2018. u 10:40
get url
text

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović danas je u Banjoj Luci zvanično kandidovala Radovana Viškovića, potpredsjednika SNSD-a, kao novog mandatara za sastav Vlade RS-a. Ona je izrazila uvjerenje da nova Vlada RS-a može biti formirana do kraja godine, a kako bi ubrzo predložili budžet za 2019. godinu i program ekonomskih reformi.

Višković je u svom prvom obraćanju najavio da će mu jedan od prvih koraka biti izmjene zakona, kada su u pitanju ministarstva u Vladi RS-a, a što bi se trebalo naći već na narednoj sjednici. On je objasnio da će Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica preći na nivo sekretarijata.

- Njemu se dodaju migracije, kao nešto što je aktuelno i važno u ovom trenutku. Ministarstvo privrede, energetike i rudarstva će biti razdvojeno. Posebno će biti Ministarstvo privrede jer želimo da imamo ministra koji će se baviti isključivo privredom – kazao je Višković.

Cvijanović je najavila da će biti reorganizovano i Ministarstvo nauke i tehnologije, te da će se uspostaviti kao Ministarstvo nauke, visokog obrazovanja i modernih tehnologija. Višković se zahvalio što su njegova stranka i predsjednik Milorad Dodik prepoznali sve što je radio proteklih godina.

- Neću davati epohalna obećanja, ali ću časno i pošteno obavljati posao. Nastojat ću da sve građane u RS-u ne razočaram – rekao je Višković.

Kazao je i da će u radu biti dio tima.

- Nisam od ljudi koji misli da sve zna i da sam najpametniji i da ću raditi samo ono što ja mislim, nego ću čuti i druga mišljenja – dodao je Višković.

Višković je rođen 1964. godine. Završio je Saobraćajni fakultet u Sarajevu, gdje je jedno vrijeme radio kao asistent. Poslije rata počeo je raditi u Boksitu a.d. Milići, gdje je trenutno tehnički direktor. Doktorirao je na Saobraćajnom fakultetu u Doboju. Od 2006. do danas je bio zastupnik u NSRS-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.