open-navfaktor-logo
search
Srbija
Viši sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv hrvatskih pilota
Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog ratnog zločina nad srpskim civilima tokom akcije Oluja 1995. godine.
08.06.2022. u 15:45
get url
text

Četiri hrvatska pilota optužena su da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje dvije kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Bosanskog Novog. U tim je napadima identificirano 13 žrtava, te 24 ranjenih, prenose Novosti.rs.

Optužnica je 31. marta podignuta protiv pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina.

Ranije su najviši hrvatski dužnosnici optužnicu nazvali "čistim politikanstvom" i optužili Srbiju da glumi "regionalni Haag". Službeni Zagreb osporava srbijanskom pravosuđu pravo na pokretanje tog postupka, jer su te događaje već istražile različite organizacije, uključujući UN-ov sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu (ICTY).

No, nevladino udruženje Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, pozdravilo je podizanje optužnica, pozvavši nadležne institucije da što prije dogovore u kojoj zemlji će se nastaviti postupak, podsjeća Hina.

Ispitujući optužnicu beogradski sud navodi se da je vanraspravno vijeće utvrdilo da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka pružaju dovoljno osnova za zaključak o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni poduzeli radnje koje im se optužnicom stavljaju na teret.

Sud je 3. juna donio odluku o potvrdi optužnice na koju se okrivljeni i njihovi advokati mogu žaliti Apelacijskom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana primitka rješenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.