open-navfaktor-logo
search
Slijedi žalba
Viši sud u Beogradu odbio zahtjev BiH za izručenje Osmanovića
Viši sud u Beogradu je 25. novembra, na prijedlog Tužilaštva Srbije za ratne zločine, odredio pritvor nekadašnjem pripadniku Armije RBiH Osmanu Osmanoviću zbog sumnje da je počinio ratni zločin
26.12.2019. u 10:13
get url
text

Viši sud u Beogradu je odbio zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine za izručenje Osmana Osmanovića našoj zemlji, potvrdio je za Faktor njegov advokat Mirsad Crnovršanin.

Odbrana će, kako nam je kazao advokat, uputiti žalbu na ovo rješenje Apelacionom sudu u Beogradu.

Nadu polažu u činjenicu da je Apelaciono vijeće u identičnom predmetu po zahtjevu hrvatskog pravosuđa, a nakon što je Viši sud odbio izručenje, preinačio tu odluku, te odlučio da državljanin Hrvatske bude izručen u tu zemlju.

Osmanović se prije tri dana izjasnio da želi biti izručen u BiH po skraćenoj proceduri.

Tužilaštvo BiH je krajem novembra od Srbije zatražilo izručenje državljanina BiH Osmana Osmanovića zato što su navodni zločini počinjeni na teritoriji BiH, žrtve su državljani te zemlje, a dokazi i svjedoci se nalaze u BiH.

Advokat Crnovršanin je ranije kazao da ne postoji niti jedan uslov zbog kojeg bi Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije bilo nadležno da vodi istragu protiv njega, budući da je državljanin BiH, krivično djelo je počinio u BiH, a jedini svjedok i oštećeni je također nastanjen u BiH.

-Krivično djelo za koje se provodi istraga u Srbiji istovjetno je onome u BiH, te su samim tim ispunjeni svi uslovi za ustupanje predmeta Osmana Osmanovića- rekao je Crnovršanin.

Viši sud u Beogradu je 25. novembra, na prijedlog Tužilaštva Srbije za ratne zločine, odredio pritvor nekadašnjem pripadniku Armije RBiH Osmanu Osmanoviću zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u ljeto 1992. godine u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Osmanović je osumnjičen da je tokom ljeta 1992. godine u logoru "Rasadnik" u Gornjem Rahiću na području Brčkog, kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), kasnije Armije RBiH, zajedno sa više pripadnika te jedinice nanosio povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske.

Osmanović je 23. novembra, uhapšen na prijelazu Sremska Rača između BiH i Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.