Ovo nije izjava nekog funkcionera SNS-a u Srbiji koji pokušava da se dodvori svom šefu, već su to riječi višestrukog ubice Čabe Dera iz pisma nedavno dostavljenog Višem sudu u Beogradu pred kojim mu se u odsustvu sudi za ubistvo izvršeno na Banovom brdu u januaru 2019. godine, piše BIRN.rs.

Imena Čabe Dera, koji u zatvoru u Mađarskoj čeka nastavak suđenja za ubistvo koje je počinio u Budimpešti jula 2018, i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, preplitala su se nekoliko puta u posljednje vrijeme. Posljednji put bilo je to 19. novembra kada je Kurir napisao, a Vučić potvrdio, da je ranije tog dana Der u Budimpešti tamošnjoj policiji dao izjavu u kojoj je rekao da su mu dvije mafijaške grupe ponudile novac da ubije Vučića.

Prethodno je Čaba Der 3. novembra na pripremnom ročištu za ubistvo koje je počinio u Budimpešti od suda zatražio da pozove Vučića kao svjedoka odbrane jer "on ima tačan uvid u poslove srpske i bosanske mafije" i "zna sve o svima”. Sud će do januara i nastavka suđenja donijeti odluku da li će Vučića pozvati za svjedoka odbrane.

BIRN je u težnji da sazna kad je i šta ubica Čaba Der rekao o Vučiću, kakvi su mu bili motivi i zašto je njegova izjava plasirana baš kada je plasirana, kontaktirao pravosudne i policijske organe u Mađarskoj i Srbiji, kao i pravni tim Čabe Dera.

Njegov advokat u Budimpešti Kristijan Guljaš kazao je za BIRN da nema saznanja da je Der u novembru dao bilo kakvu izjavu mađarskoj policiji, kako je to objavio Kurir, a potvrdio Vučić. Ni drugi sagovornici BIRN-a nisu mogli da potvrde navedenu informaciju.

Na uvid su dobili tri dokumenta u kojima on iznosi svoju odbranu i viđenje svijeta oko sebe – zapisnik sa saslušanja u Budimpešti od 7. januara 2020, krivičnu prijavu napisanu 25. augusta 2020. i pismo dostavljeno Vrhovnom sudu u Beogradu 18. novembra 2020.

U tri dokumenta koja su dostavljena BIRN-u ovaj višestruki ubica sebe predstavlja kao Robina Hooda koji je ubijajući ljude želio da oslobodi Srbiju kriminalaca i kao čovjeka koji je "svojim metodama htio da olakša borbu protiv kriminala i nasilja”.

Navodi da je spriječio brojna ubistva policajaca i sudija, kao i kidnapovanje djece uglednih ljudi, uključujući i kćerku Đorđa Balaševića, Jovanu. Der za Vučića kaže da je "jedini čovjek kojem skroz vjeruje u Srbiji” i nudi se srpskim vlastima za saradnju.

- Ukoliko su srpski pravosudni organi voljni da sa mnom zaključe sporazum (…) iznio bih im sve detaljno - rekao je Der u januaru na saslušanju u Budimpešti.

Navodni atentat na Vučića pominje se u krivičnoj prijavi koju je Der napisao 25. augusta 2020. U njoj Der piše kako je vođa barske kriminalne grupe Alan Kožar krajem 2018. godine od njega tražio da ubije Vučića i biznismena Milana Beka, ali da je on to odbio. U istoj prijavi Der piše da je imao saznanja da je jedan od vođa škaljarskoj klana Stevan Stamatović pripremao atentat na Vučića "što je i policija saznala”.

Te Derove navode teško je provjeriti jer su i Kožar i Stamatović u trenutku kada je prijava pisana bili mrtvi – obojica su ubijena ranije ove godine.

Ko je i onda i zbog čega odlučio da se vijest o planiranom atentatu pusti tri mjeseca kasnije i predstavi je kao "svježu informaciju” nastala tog jutra?

Izvor BIRN-a upućen u ovaj sudski postupak kaže da ne bi trebalo pridavati previše pažnje parolama koje Čaba Der "prosipa o Vučićevoj borbi protiv organiziranog kriminala i svojoj ljubavi prema Srbiji, jer se vidi da se radi o manipulativnoj osobi koja je lišena empatije i koja pokušava da se dodvori vlasti”.

On naglašava da treba biti posebno oprezan u vezi sa informacijama da je neko od Dera tražio da izvrši atentat na Vučića, jer se radi o čovjeku koji je "provaljen” za sva ubistva koja je počinio.

- Taj čovjek je već odgovarao za jedno ubistvo i bio u zatvoru, sad odgovara za ubistvo ovdje u Beogradu, imao je ubistvo u Holandiji i u Mađarskoj. Sva ubistva koja je izvršio, izvršio je tako da odmah svi provale ko je. To govori da on nije nikakav "profesionalac" i da teško da može biti izvor nekih ozbiljnijih informacija, jer "ozbiljne" ekipe organiziranog kriminala ne angažiraju nekoga za koga će se plašiti da će odmah da ga uhapse i da će odmah da ih ocinkari - kaže sagovornik BIRN-a.

Sagovornik BIRN-a navodi da je ovaj slučaj iskorišten "da Vučić sad kaže – jeste, evo oni planiraju, dvije ekipe su planirale da me ubiju”.

Taj 19. novembar bio je medijski veoma buran dan u Srbiji. Mediji su pisali o teškom zdravstvenom stanju patrijarha Irineja, a državni vrh se spremao da tu večer ispred Palate Srbije na Novom Beogradu prisustvuje glavnom medijskom događaju – spektakularnoj policijskoj akciji Obruč 2020. Kasno popodne Kurir je pod oznakom "šokantno saznanje" i pozivajući se na krugove bliske mađarskoj policiji, objavio da je ranije tog dana Čaba Der "policiji u Budimpešti otkrio da je dobio ponudu od dvije različite kriminalne organizacije s naših prostora da ubije predsjednika Aleksandra Vučića”. Nedugo poslije istog dana, Vučić je na policijskoj vježbi Obruč 2020 potvrdio vijest, uz izvjesnu ogradu.

- Ja sam maloprije dobio tu informaciju kada sam ušao u zgradu Palate Srbija da je istina da je on to rekao. E sad, šta je stvarna istina, ko će znati – izjavio je Vučić.

Iako su Vučićevu reakciju na saznanja Kurira prenijeli gotovo svi srpski mediji, čini se da informacija o planiranom atentatu nije izazvala reakciju koja je bila planirana, što je pet dana kasnije primijetio i zastupnik vladajuće partije Milenko Jovanov na sjednici Skupštine glasno negodujući što je vijest prošla "ispod radara" ne samo medija, već i drugih zastupnika.

BIRN se za potvrdu vijesti da je Čaba Der 19. novembra dao izjavu u budimpeštanskoj policiji obratio mađarskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

- U vezi sa vašim pitanjem, ne želimo da komentiramo - kratko su odgovorili.

Derov srpski branilac Milan Drača, koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti, za BIRN nije mogao da potvrdi navode u vezi sa davanjem navodne izjave policiji 19. novembra, jer mu "ništa o tome nije rekao”, ali je obećao da će pitati Dera. Do objavljivanja teksta nije stigla nikakva informacija.

Drača je, međutim, novinare BIRN-a uputio na krivičnu prijavu koju je mađarskoj policiji Der ljetos podnio protiv nepoznatog počinioca koji je, navodno, pokušao da ga ubije u stanu koji je iznajmljivao u Budimpešti, jer u njoj pominje planove za atentat na predsjednika Srbije.

Derov mađarski advokat Kristijan Guljaš u pisanom odgovoru BIRN-u navodi da "nema nikakva saznanja da je Čaba Der davao izjave policiji”.

- U novembru je bilo samo sudsko ročište u Budimpešti - rekao je Guljaš misleći da suđenje 3. novembra kada je Der od suda tražio da Vučića pozovu za svjedoka odbrane jer "zna sve o mafiji”.

Advokat je poslao krivičnu prijavu koju pominje i Drača.

- Šaljem vam prijavu Čabe Dera policiji. Tu se pominje taj slučaj (navodni atentat na Vučića, prim. aut). Konsultirao sam se sa Čabom Derom i on me je zamolio da vam je pošaljem - napisao je u poruci Guljaš.

U zaglavlju dokumenta stoji datum 25. august ove godine, što je tri mjeseca prije nego što se informacija iz prijave pojavila u srpskim medijima. U prijavi Čaba Der piše o svom sukobu sa Alanom Kožarom, vođom "barske" kriminalne grupe iz Crne Gore.

Nekoliko mjeseci nakon što je izašao iz zatvora zbog ubistva Branislava Jelačića, člana kriminalne grupe "Firma” u Novom Sadu, Der je septembra 2017. godine uhapšen u Sarajevu zajedno sa Baraninom Markom Gojčevićem. Kod njih su nađeni automatski pištolji sa prigušivačima, a sumnjalo se da je trebalo da likvidiraju Alana Kožara.

Der u prijavi piše da je nakon izlaska iz zatvora, uz pomoć prijatelja, uspio da sa Kožarom uspostavi kontakt "kako bi regulirali međusobnu napetost izazvanu rivalstvom" i da su se navodno sreli sredinom novembra 2018. Objasnio je Kožaru da je 2017. u Sarajevu bio kao turista, a ne da bi ga ubio, na šta je Kožar, navodno, odgovorio da će povjerovati da je na njegovoj strani "ako ispuni njegov ultimatum", a to je ubistvo Aleksandra Vučića i biznismena Milana Beka.

- Ponudu sam kategorički odbio, zajedno sa ponuđenom velikom svotom gotovog novca - piše Der navodeći da se nakon toga njihov odnos "zaoštrio do krajnjih granica".

Der u prijavi dodaje da je nakon što je, navodno, odbio da izvrši atentat na Vučića, saznao da Kožar planira da ga ukloni. Na samom kraju krivične prijave, Der još jednom pominje Vučića. Da bi "ilustrirao pritisak" kojem je bio "izložen od strane Alana Kožara i njegovih saveznika", Der navodi njegova saznanja o navodnoj pripremi atentata na Vučića.

- Imao sam saznanja o tome da je Stevan Stamatović pripremao atentat na predsjednika Vlade Aleksandra Vučića, što je i policija saznala – napisao je.

Kožar je zajedno sa Damirom Hadžićem ubijen 23. jula 2020. godine na Krfu. Njegova "barska grupa” sarađivala je sa škaljarskim klanom.

Stevan Stamatović je također bio pripadnik škaljarskog klana i zajedno sa Igorom Dedovićem ubijen je 19. januara ove godine u jednom restoranu u predgrađu Atine. Stamatović je javnosti postao poznat u istrazi ubistva Aleksandra Stankovića, poznatijeg pod nadimkom Sale Mutavi. On je navodno na dan njegovog ubistva 13. oktobra 2016. bio u Beogradu, nakon čega se vratio u Podgoricu. Također, mediji su pisali da je Stamatović dovođen u vezu i sa oružjem koje je u pronađeno u Jajincima, u blizini porodične kuće Aleksandra Vučića. Inače, javnost do danas nije obaviještena o epilogu slučaja Jajinci.

Informacija da neko namjerava da ubije Vučića jeste ozbiljna, pa makar je objavili i tabloidi. Međutim, nakon što je Kurir objavio inicijalnu vijest, navodnim pripremama atentata niko se nije ozbiljno bavio, čak ni provladini mediji. Sve je ličilo na vijest za jednokratnu upotrebu.

Dana 7. januara 2020. Čaba Der saslušan je u Budimpešti po zamolnici Srbije za pravnu pomoć Višeg tužilaštva u Beogradu zbog ubistva Nebojše Markovića na Banovom brdu u januaru 2019. godine. Osim Dera, za ovo krivično djelo se kao saučesnik tereti Alen Cigler.

Der je saslušan u prostorijama Glavne komande budimpeštanske policije. Saslušanje je obavljeno u prisustvu dva policijska službenika i dvojice Derovih dotadašnjih advokata – Danijela Trana i Andraša Nemeša.

U iskazu koji je dao mađarskoj policiji, a u koji je BIRN imao uvid, Der je priznao ubistvo Markovića, rekavši da je to učinio jer mu je, navodno, život bio ugrožen. Istražitelji su konstatirali da je žrtvu ubio na podmukli način. Na adresu žrtve Der se dovezao zajedno sa Ciglerom 5. januara 2019. godine. Cigler, koji je vozio "fiat punto", zaustavio je automobil u neposrednoj blizini Markovića. Der je izašao iz kola, prišao Markoviću i u njega ispalio šest hitaca, od čega su ga četiri pogodila u glavu, grudi, vrat i stomak. Nakon ubistva, Der i Cigler su "puntom" pobjegli sa lica mjesta. Nadzorne kamere su snimile ovaj zločin, a zabilježile su i nasmijano lice ubice koji se nije ni skrivao. Kako ubica nije bio maskiran, vrlo brzo je utvrđen njegov identitet.

Navode iz srpske optužnice Der je priznao pred mađarskim organima i uz "izraze saučešća porodici Nebojše Markovića" dodao da je "tragedija koja se desila u Srbiji posljedica toga što je u jednom stanu u Budimpešti pucano na njega".

Ovaj podatak je za mađarske policajce očigledno bio nov, pa su ga upitali kada je i ko pucao na njega u Budimpešti i "o čemu to priča". Odgovorio je kako je u njega neko pucano u jednom stanu u kojem je živio "septembra ili oktobra" 2018. i da je tada shvatio da mora da se pripremi na "borbu na život i smrt". Na pitanje policajaca zbog čega je ubio Nebojšu Markovića, Der nije htio da odgovori, ali je nagovijestio u kojem pravcu idu njegova razmišljanja kada je u pitanju epilog sudskog procesa u Beogradu.

- Sada ne želim da se izjašnjavam. Detaljno ću se o događaju izjasniti ako dođu srpske vlasti.

U nastavku ispitivanja ispričao je da Cigler nije znao da on namjerava da ubije Markovića i kroz svoju ispovijest pokazao o kakvoj se ličnosti radi.

- U to vrijeme moja situacija je bila dramatična, moj život je bio u opasnosti. Vodio sam borbu u podzemlju na više frontova. Sa mnogo ljudi sam se zakačio. Jedini čovjek kojem sam vjerovao bio je Alan Cigler. Njega poznajem od malih nogu. Uvijek mi je bio dobar drug i nikada me nije iznevjerio. Ciglera nisam htio da umiješam u događaj. Lagao sam da tražim čovjeka koji mi duguje. Ja prema Cigleru nisam ispravno postupio i svjesno sam ga uvukao u ovaj događaj da bi zatim pošao sa mnom u evropske zemlje. Mislio sam da neće moći da bira niti da ima alternativu poslije ovakve situacije, već da pođe sa mnom u Mađarsku i evropske zemlje gdje sam namjeravao da idem…. S obzirom da se znamo od desete godine, vjerovao sam da neće imati srca da me izda ili da mi zabode nož u leđa – kazao je.

Na pitanje policajaca kojim oružjem je izvršio krivično djelo i šta je sa njim uradio, Der je rekao da je ubistvo počinio beretom, ali je odbio da kaže gdje se oružje sada nalazi. Rekao je i da ni on ni Cigler nisu poznavali Nebojšu Markovića.

Vjerovatno zbog sumnji srpskih istražnih organa da je Marković ubijen greškom i da je prava meta bio Aleksandar Šarac koji je nedavno ubijen u tržnom centru Ušće, mađarski istražitelj je pitao Dera da li je poznavao nekog drugog na toj adresi ili u blizini te adrese, ali je Der to negirao, rekavši da nikog nije poznavao ni na toj adresi, ni u toj ulici.

Pred mađarskim istražnim organima u januaru ove godine odgovarao je i na pitanja o tome za koga je kupio "fiat" bijele boje kojim se dovezao na mjesto ubistva Markovića, kojim se imenom predstavio prilikom kupovine i zašto. Der je odgovorio da je auto kupio s namjerom da ga "iskoristi za taj obračun".

- Ovaj obračun nisam htio da tajim, otvoreno sam to htio da uradim, pa sam se i slikao sa vlasnikom automobila prilikom kupovine. Nisam htio da krijem auto, niti da mijenjam registarske tablice, a znao sam da će kada se auto pronađe, policija pronaći pravog vlasnika koji je imao moju sliku – izjavio je.

Međutim, iako je tvrdio da nije htio da se krije, Der se ipak predstavio drugim imenom prilikom kupovine auta.

- Mislim da sam se predstavio kao Zoran Petrović, a svoje ime sam krio jer je bilo mnogo novinskih članaka vezano za mene povodom hapšenja u Sarajevu koje se dovodilo u vezu sa pokušajem ubistva vođe nekog kriminalnog klana, pa nisam želio da se oni uplaše. Sakrio sam svoje ime, jer je zbog ovih događaja u Sarajevu bilo mnogo špekulacija koje su mi još više iskomplicirale život – kazao je.

Policajci su pitali i da li je Markovićevo ubistvo počinio po nečijem nalogu i po čijem, kao i kakvu je protivuslugu za to tražio. Der, međutim, nije htio da otkriva detalje. Ponovio je da ubistvo ima veze sa pucnjavom na njega u stanu u Budimpešti, ali i dodao uslov pod kojim bi, navodno, bio spreman da progovori o pitanjima u vezi sa nalogodavcem zločina, otkrivši šta su njegove namjere i očekivanja od srpskih vlasti u postupku za ubistvo Markovića.

- Ne bih sada da govorim o tome. Samo srpskim istražiteljima sam voljan da iznosim detalje. Ukoliko su srpski pravosudni organi voljni da sa mnom zaključe sporazum vezan za ovo krivično djelo, iznio bih im sve detaljno – poručio je Der.

Zatim je ovaj višestruki ubica, pričao o svojoj "nenasilnoj životnoj filozofiji”.

- Ja nisam imao namjeru nikoga da ubijem, ali me je situacija natjerala na to. Uvijek sam se rukovodio filozofijom da svaki problem može da se riješi bez nasilja. S obzirom da su pucali na mene, nažalost nisam znao dijalogom da riješim ovako tešku situaciju – izjavio je.

Kako je davanje iskaza odmicalo, tako je Der sve više pribjegavao manipulativnoj retorici, dodijelivši sebi ulogu Robina Hooda.

- Ja sam se bavio kriminalom, jer sam htio kriminal i nasilje da umanjim u Srbiji…. U Srbiji je otprilike 20 godina neprestano pljačkan prosječan narod. Korumpirani političari su neprestano 20 godina pljačkali državu materijalno i ekonomski. Politički su totalno uništili državu. Ukrali su od prosječnog časnog i poštenog naroda više stotina hiljada eura. Ove političare sam želio na civiliziran način da nagovorim da sav novac koji su ukrali, vrate sirotinji. Naravno, ja sam htio da kontroliram da sav novac što je ukraden da stvarno bude vraćen. Vjerovao sam da ja u Srbiji mogu promijeniti život. Ako ja budem ogroman u Srbiji, život će biti bolji svima. Veća će da bude sigurnost, manje će da bude korupcije i kriminala. Imao sam veliku viziju i ciljeve i ambicije. Žao mi je što svoje ciljeve nisam uspio da ostvarim. Jer vjerujem da bi država sa mnom bolje funkcionirala - rekao je ovaj višestruki ubica.

Kazao je i da su za stanje u kojem se država nalazi krivi tužilaštvo, sudije i korumpirani političari. Ipak, kako je rekao, ima i dobrih ljudi, koje je našao među funkcionerima aktuelne vlasti.

- Ima i dobrih ljudi, političara poput Aleksandra Vučića koji se odlučno bori protiv korupcije. Nela Kuburović, Zorana Mihajlović i Ivica Dačić su takve osobe da su časni i pošteni ljudi. Svojim metodama sam htio da olakšam borbu protiv kriminala i nasilja. Zato nisam htio da me izruče Srbiji, jer jedini čovjek kome skroz vjerujem u Srbiji je Aleksandar Vučić - zaključio je Čaba Der u svom iskazu pred mađarskim istražnim organima januara 2020.

Nakon ovog januarskog razgovora sa policajcima u Budimpešti po zamolnici iz Beograda, Čaba Der je u augustu 2020. presavio papir i napisao krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca, a u vezi sa navodnom pucnjavom u stanu koji je iznajmljivao u Budimpešti. Krivičnom prijavom Der je optužio nepoznatu osobu da je pokušala da ga ubije u stanu koji je iznajmljivao pod imenom Zoltan Kovač. Sve se, kaže on u toj prijavi, odigralo jednog oktobarskog prepodneva 2018. kada se vratio iz šetnje po Budimpešti. Nakon što je ušao u kuću, još ni vrata nije zaključao, na njima se pojavio nepoznati muškarac koji je ispod duksa izvadio automatski pištolj velikog kalibra sa prigušivačem i naciljao u njegovu glavu.

Kako bi ga spriječio, Der je napadača zgrabio za ruku i u toj borbi pištolj je opalio, ali je metak završio u zidu predsoblja. Napadač je zatim uspio da oslobodi ruku i da ponovo nacilja u Dera, ali pištolj je tada zakazao. To je zbunilo napadača i on je pobjegao iz stana, a Der nije krenuo za njim, jer se bojao da bi pištolj mogao ponovo da proradi. Kaže i da taj napad tada nije prijavio policiji, jer je u tom trenutku već bio na potjernici zbog ubistva koje je u Holandiji počinio 30. jula te 2018.

Tvrdi i da je iz zida izvadio čauru od metka i da je rupu sakrio tako što je preko nje prelijepio dio bijelog tapeta. Sada prijavom od istražnih organa traži da tu rupu pronađu, jer je ona, kaže, dokaz da je neko pokušao da ga ubije. A zna, kaže, i razloge za pokušaj njegovog ubistva. O tome ga je obavijestio njegov drug Vladimir koji mu je rekao da iza svega stoji Alan Kožar koji je razgovarao sa više ljudi o njegovom ubistvu. Kožar je, navodno, htio da ga ubije zato što je saznao da je Der pucao u Jelačića – zbog čega je, inače, u tom trenutku već odležao 13 godina u zatvoru.

U krivičnoj prijavi Der priznaje da je ubio Jelačića jer je želio da odbrani svog prijatelja Vojislava Škrbića, inače novosadskog narko-dilera. Škrbić je ubijen 2014. godine, a prethodno su više puta pokušali da ga ubiju, kako Der kaže, pripadnici kriminalnih klanova, prije svega "novog zemunskog klana".

- Bio sam prinuđen da odbranu svog prijatelja uzmem u svoje ruke. Sada prvi put javno pišem o tome da sam Branislava Jelačića ubio u odbrani svoga prijatelja. Znao sam da ću ovim svojim postupkom na sebe da navučem gnjev svih zločinačkih udruženja na Balkanu, što se i dogodilo – izjavio je.

Kožar se, kaže, protiv njega udružio sa pripadnicima organizirane kriminalne grupe "Firma” i novog zemunskog klana i zbog toga što je povjerovao medijskim napisima da ga je sarajevska policija u septembru 2017. uhapsila jer je planirao njegovo ubistvo.

To, međutim, nije tačno, piše Der u prijavi i priča o onom novembarskom susretu 2018. u Sarajevu, kada mu je Kožar navodno ponudio pomirenje, ukoliko zauzvrat ubije Aleksandra Vučića i Milana Beka. Pošto je navodno odbio atentat na Vučića, Der je saznao da Kožar ponovo planira njegovo ubistvo i tu pravi uvod u navodni motiv za ubistvo Nebojše Markovića na Banovom brdu.

Naime, Kožaru je za Derovo ubistvo bio potreban novac, a kako je, navodno, saznao da Nebojša Marković od nekog posla uskoro treba da dobije 20.000 eura, Kožar ga je zamolio da taj novac proslijedi plaćenom ubici, s tim da bi mu kasnije vratio 25.000 eura.

Inače Marković, kako su pisali mediji, nije imao kriminalni dosje i veze sa mafijom. Policija sumnja da je Marković bio pogrešna meta, a njegov jedini "grijeh" bio je to što je stanovao u istoj ulici u kojoj i Aleksandar Šarac, koji je nedavno ubijen u tržnom centru Ušće na Novom Beogradu.

Međutim, u prijavi Der i dalje plete priču o zavjeri za njegovo ubistvo u kojoj je, navodno, učestvovao i Marković. Kaže da je uspio da pribavi njegov kontakt i da je sredinom decembra 2018. krenuo iz Budimpešte za Beograd kako bi preduprijedio atenatat na sebe, "što se završilo tragično".

Na kraju krivične prijave kaže i da je Kožar mislio da je on pripadnik "kavačkog klana”, ali da on ustvari nije pripadnik nijednog klana.

Der za sebe ima i riječi hvale.

- Ja sam spriječio više ubistava, otmica ljudi i djece, izvršenje teških krivičnih djela, čime sam spasio mnoge živote, ali i stekao mnogo neprijatelja. Na primjer: saznao sam da namjeravaju radi otkupa da otmu jednu pjevačicu u Srbiji iz dobre porodice, Jovanu Balašević (Jovana Balašević, kćerka Đorđa Balaševića, je glumica, prim. aut.) Pošto sam poznavao vođu zločinačke organizacije, uspio sam da ih odgovorim od ovog plana. U više slučajeva sam uspio da spriječim ubistva policajaca, ali bila je i jedna situacija kada sam uspio da spriječim ubistvo jednog sudije – kazao je.

BIRN se obratio Jovani Balašević sa pitanjem da li su ona i njena porodica imali saznanja o Derovim navodima i da li ih je neko tim povodom kontaktirao, ali nisu dobili odgovor.

Na samom kraju prijave on još jednom pominje Vučića i navodnu pripremu atentata na njega navodi kao primjer kojim je "ilustrirao pritisak" kojem je bio "izložen od strane Alana Kožara i njegovih saveznika", rekavši da se radi o saznanjima koja je imao o tome da je "Stevan Stamatović pripremao atentat na predsjednika Vlade Aleksandra Vučića, što je i policija saznala".

Tri mjeseca poslije krivične prijave podnijete u Mađarskoj, Der je odlučio da napiše pismo Višem sudu u Beogradu, gdje mu se u odsustvu sudi za ubistvo Nebojše Markovića. Kako BIRN saznaje, pismo pisano rukom, sudu je dostavio preko Milana Drače, svog advokata koji mu je određen po službenoj dužnosti. Drača je pismo donio u sud na pripremnom ročištu 18. novembra ove godine.

O tome u izvještajima sa pripremnog ročišta domaći mediji nisu izvijestili, možda i zato što je bilo zatvoreno za javnost, pa se informacije mogu dobiti samo iz nezvaničnih izvora. Mediji su uglavnom prenijeli Tanjugovu informaciju da je ročište održano i da je početak suđenja zakazan za januar nastupajuće godine.

Dan nakon pripremnog ročišta Kurir je objavio tekst o navodno naručenim atentatima na Vučića.

Izvor BIRN-a upućen u ovaj sudski postupak kaže da to Derovo pismo ne može da se koristi u sudskom postupku i da je za suđenje jedino mjerodavna izjava koja je od njega uzeta u januaru u Budimpešti od strane tamošnjih istražnih organa.

Der u pismu Višem sudu u Beogradu, u suštini, prepričava svoje ranije navode iz sopstvene krivične prijave protiv NN lica koje je pokušalo da ga ubije. On u pismu poriče da je plaćeni ubica i kaže da je ubijao iz lojalnosti. Priznaje da je ubio, ali ne zbog novca, već zbog odanosti.

- Ja sam lojalan prijatelj, svoje prijatelje nikad ne ostavljam na cjedilu i to je jedini razlog zbog kojeg sam pucao u sada pokojnog Jelačića. Sud me je na osnovu podmetnutog dokaza i na osnovu iskonstruiranih izjava svjedoka proglasio plaćenim ubicom. Ja sam samo lojalan i odan prijatelj, nisam želio da mog druga ubiju kao što su ubili Ivana Stambolića, Zorana Đinđića, Zorana Živkovića, Jovana Guzijana Cunera, kao što su uz pomoć policijskih funkcionera ubijali sve redom – izjavio je.

Najavio je i da će o tome kako je ubio Branislava Jelačića napisati knjigu i izvinio se porodici Nebojše Markovića i svom prijatelju Alanu Cigleru jer ga je "uvukao u probleme".

Ponovio je i navode o 20.000 eura koje je Marković trebalo da preda plaćenom ubici za navodnu likvidaciju Čabe Dera. Tada mu se, kaže, aktivirao odbrambeni mehanizam.

- Iskreno rečeno nisam namjeravao da ubijem Nebojšu Markovića. U tom periodu puno sam putovao, bio sam pod stresom, zbog čitavog pritiska konzumirao sam kokain kako bih mogao da funkcioniram poslije nekoliko dana nespavanja. Kada sam prepoznao Nebojšu i njegov automobil, instinktivno sam počeo da pucam, pod dejstvom kokaina, vodio sam se logikom da će preživjeti. Jer se sve dešavalo na javnom mjestu i pred kamerama, očekivao sam da će mu brzom ljekarskom intervencijom spasiti život – ispričao je Der.

Zatim dodaje da na policiju nije mogao da računa kako bi spriječio svoje ubistvo jer je policija u Srbiji "stvorila najopasnije kriminalne klanove". Znao je, međutim, koga treba da pohvali.

- Hvala Aleksandru Vučiću što štiti srpski narod, srpske interese i što se hrabro i odlučno bori protiv korupcije. Da smo imali Aleksandra Vučića devedesetih godina i početkom dvijehiljaditih, sve bi bilo drugačije – ocijenio je Der.

Dodao je i da će da prihavati krivičnu odgovornost za ubistvo, oružje, falsificirana dokumenta, kao i da prihvata "sporazumnu presudu ili bilo koju vrstu presude" koja će mu biti izrečena.