open-navfaktor-logo
search
Ured za reviziju
Višemilionski iznosi: Upitan namjenski utrošak pomoći firmama u tri kantona usljed pandemije
Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine doveo je u pitanje namjenski utrošak budžetskog novca u tri kantona namijenjenog za pomoć firmama i poduzetnicima za ublažavanje posljedica pandemije tokom prošle godine.
03.10.2021. u 19:26
get url
text

Zamjerke su iznijeli u izvještajima koje su objavili nakon kontrole rada ministarstava privrede Tuzlanskog kantona, Unsko-sanskog kantona (USK) i Srednjobosanskog kantona (SBK).

Sporno je bilo to što nisu traženi relevantni dokazi da su dobitnici pomoći u Tuzlanskom kantonu zadržali radnike, što je bio jedan od zakonskih kriterija, dok u slučaju USK i SBK nije dosljedno primijenjen kriterij koji se odnosi na izmirenje svih obaveza po osnovu javnih prihoda.

VEZANI TEKST - Revizija utvrdila neefikasnost "koronazakona": Najugroženiji ostali bez subvencija, ko je dobio najviše

Kada je u pitanju Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, subvencija privatnim firmama i poduzetnicima za ublažavanje posljedica uzrokovanih stanjem nesreće iznosila je nešto više od pet miliona KM. Isplaćivana je za refundaciju minimalne plaće od 406 KM za svaki mjesec trajanja prirodne nesreće, plus za još jedan mjesec nakon prestanka tog stanja.

- Raspodjela sredstava nije izvršena na osnovu relevantnih dokaza kojim bi se potvrdilo ispunjavanje kriterija za broj zaposlenih... Uočili smo da je za broj zaposlenih tražena samo ovjerena izjava korisnika. Broj zaposlenih naveden u zahtjevu komisija nije dodatno provjeravala sa nadležnim institucijama i na osnovu izjave korisnika izvršena je isplata 406 KM po zaposleniku – piše u revizorskom izvještaju.

Na javne pozive u prošloj godini u TK je pristiglo 2.419 prijava od kojih je 1.886 prijava korisnika ispunilo uvjete javnog poziva. Subvencije su isplaćene za 12.377 zaposlenika u iznosu od po 406 KM.

No problem na kloji su revizori skrenuli pažnju je bio i taj što, nakon što su firme dobile novac, 421 korisnik nije dostavio izvještaj o namjenskom utrošku oko 1,1 milion KM, dok ih je 197 dostavilo izvještaj, ali sa nepotpunom dokumentacijom o utrošku ukupno oko milion KM.

Rok za dostavljanje izvještaja firmi bio je 15 dana po prijemu novca.

- S obzirom na navedeno, ne možemo potvrditi da su dodijeljena sredstva namjenski utrošena u skladu sa Zakonom o subvenciji za ublažavanje posljedica uzrokovanih stanjem nesreće, niti je budžetska inspekcija izvršila blagovremen i adekvatan nadzor – upozorili su revizori.

Subvencije firmama u TK

Tabela korisnika u TK koji su dobili više od 10.000 KM, a nisu dostavili izvještaj

Ministarstvo privrede je tek krajem prošlog mjeseca dostavilo Budžetskoj inspekciji Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona pregled korisnika koji nisu dostavili izvještaj o utrošku sredstva ili koji nisu u potpunosti opravdali namjenski utrošak.

Kada je u pitanju Ministarstvo privrede USK, revizori su ukazali da raspodjela subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima zbog posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 nije u potpunosti izvršena uz dosljednu primjenu kriterija koji se odnosi na izmirenje svih obaveza po osnovu javnih prihoda.

Sporne su subvencije u iznosu od oko 1,4 miliona KM, koje su se odnosile na minimalnu plaću od 406 KM.

- Prilikom raspodjele subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima zbog posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 u iznosu od 1.442.385 KM, Ministarstvo je vršilo provjeru podataka o broju zaposlenih po prijavnim obrascima sa Poreznom upravom FBiH, ali nije vršilo provjeru podataka sa Upravom za indirektno oporezivanje – navedeno je u revizorskom izvještaju.

Tabela korisnika subvencija u USK

Tabela osam korisnika u USK koji su dobili najveće iznose sredstava

Uz to, lista korisnika koja je bila zvanično objavljena na web stranici Vlade USK nije sadržavala dodijeljena sredstva, zbog čega nije osiguran princip transparentnosti.

U revizorskom izvještaju o radu Ministarstva privrede SBK uočena je skoro ista nepravilnost kao kod resornog ministarstva Unsko-sanskog kantona kada je riječ o dodjeli pomoći za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa. U ovom slučaju riječ je bila o oko četiri miliona KM.

- Također se ne može potvrditi da su poslodavci dodijeljene poticaje namjenski iskoristili za isplatu neto plaća radnika – upozorili su revizori.

I ovdje je problem bio i taj što Komisija za praćenje utroška sredstava tekućih transfera nije izvršila nadzor nad namjenskim trošenjem budžetskih sredstava pa stoga nisu pokrenuti postupci povrata za one korisnike koji su nenamjenski potrošili novac.

{$galerijaFotografija}

Tabele korisnika subvencija u SBK

Tabela korisnika subvencija za ublažavanje posljedica pandemije u SBK za 2020.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.