Veliki je broj dužnika u Federaciji Bosne i Hercegovine po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada, a među kojima su i obrazovne institucije, općine. Iz Porezne uprave FBiH su nam kazali da najveći broj dužnika među obrazovnim institucijama je sa područja Zapadnohercegovačkog kantona, a dugovanja se odnose na period iz 2013. i 2014. godine.

Dužni više od 23 miliona KM

- Tačno je da među poreznim obveznicima - dužnicima je i značajan broj obrazovnih ustanova. Prema službenim evidencijama nadležnih kantonalnih poreznih ureda, Odsjeka za prinudnu naplatu, ukupan dug obrazovnih institucija iznosi 23.184.228,09 KM, od čega se na glavni dug odnosi 15.068.643,16 KM, a na dug po osnovu zatezne kamate 8.115.584,93 KM - kazali su nam.

Obrazovne ustanove koje imaju najveći iznos duga su Farmaceutski fakultet Sarajevo (oko 5,8 miliona KM), Osnovna škola "Ivan Mažuranić" Posušje (nekih 1,9 miliona KM), Prva Osnovna škola Široki Brijeg (1,7 miliona KM) Osnovna škola "Tina Ujevića" Vitina (1,6 miliona KM), Osnovna škola "Marka Marulića" Ljubuški (1,3 miliona KM)... Riječ je o podacima od 30. septembra ove godine.

- Najveći broj poreznih dužnika obrazovnih institucija je sa područja Zapadnohercegovačkog kantona, a dugovanja se odnose na period 2013. i 2014. godina. Prema službenim evidencijama nadležnog Kantonalnog poreznog ureda Ljubuški, od 2015. godine škole redovno izmiruju porezne obvezne, a svakog mjeseca uplaćuju i dio "starog" poreznog duga, tako da se dugovanja koja imaju obrazovne ustanove po osnovu javnih prihoda smanjuju. Naglašavamo da sve obrazovne ustanove redovno izmiruju svoje tekuće obaveze - kazali su nam u Poreznoj upravi FBiH.

Duguju i općine Drvar i Grahovo

Dodaju da među dužnicima imaju i općine koje također imaju neizmirenih obaveza po osnovu javnih prihoda.

- Prema službenim evidencijama nadležnih kantonalnih poreznih ureda sa stanjem na dan 30.11.2019. godine najveći dužnici kod kojih su pokrenuti postupci prinudne naplate su općine Drvar i Bosansko Grahovo.