open-navfaktor-logo
search
Obilježena 30. godišnjica
Više od stotinu ubijenih Bošnjaka Drinjače, Salkić: Zločin je individualni čin, a suočavanje s njim kolektivni
Polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i historijskim satom u Domu kulture, te prigodnim vjerskim programom u mjesnoj džamiji, danas je obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima Drinjače kod Zvornika.
28.05.2022. u 13:04
get url
text
Ramiz Salkić u Drinjači

30. maja 1992. godine lokalno civilno bošnjačko stanovništvo je zatočeno u Domu kulture, a potom su muškarci, njih 87, strijeljani, dok su mnoge žene silovane. Ukupan broj ubijenih tih dana je veći od stotinu.

Tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu ubijeno je 285 Bošnjaka Drinjače, mnogi su ubijeni tokom povlačenja prema Srebrenici i u genocidu 1995. godine.

U ovom mjestu je i u božićnoj noći, 6/7. januara 1942. godine počinjen zločin kada su Dangićevi četnici u selu Sopotnik pokupili gotovo svo bošnjačko stanovništvo.

Prema izjavama svjedoka, zarobili su 89 muškaraca, žena i djece u tri kuće i žive ih zapalili.

Današnjem obilježavanju prisustvovao je i potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, koji je položio cvijeće i odao počast nedužno ubijenim stanovnicima Drinjače.

U svom obraćanju prisutnima potpredsjednik Salkić je istakao da je zločin individualni čin, a da su suočavanje sa zločinom i katarza kolektivni čin onih iz čijih redova potiču zločinci.

- Naša okupljanja i sjećanja na zločine počinjene nad našim narodom, tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, imaju za cilj da se zločin ne bi zaboravio i ne bi ponovio. Mi tražimo istinu i pravdu za žrtve i kaznu za počinioce zločina. Sa naših okupljanja mi ne pozivamo na osvetu, već mi pozivamo na katarzu i suočavanje sa istinom. Katarza nije izdaja, katarza je pobjeda nad zlom unutar sopstvenog naroda.

Zbog nepostojanja katarze i kazne nakon zločina 1942. godine, zločini su se ponovili 1992. godine. Zločinci koji su ovdje zatvorili Bošnjake i nakon toga ih strijeljali imaju svoje ime i prezime, baš kao i oni koji su u Drugom svjetskom ratu, nedaleko od ovog mjesta u Sopotniku, spalili žive Bošnjake na lomači. Zločin je individualni čin, a suočavanje sa zločinom i katarza su kolektivni čin onih iz čijih redova potiču zločinci - istakao je Salkić.

Pozvao je lokalne vlasti u gradu Zvorniku da kažu gdje su tijela ubijenih Bošnjaka Drinjače i time naprave prvi korak u suočavanju sa zločinima i prvi korak na putu katarze.

- Nepostojanje spremnosti na katarzu produkuje novu mržnju i prvi korak je u pravcu počinjenja novih zločina - dodao je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.