open-navfaktor-logo
search
Stigli sa Vučjaka
Više od 600 migranata smješteno u Ušivak i Blažuj
Sve je prošlo bez problema, kažu iz IOM-a, a migranti su sada smješteni u prostore koji imaju dušeke i ćebad te su dobili i tople obroke koji su pripremljeni s organizacijom Pomozi.ba
11.12.2019. u 09:20
get url
text

Oko 350 migranata smješteno je sinoć u Prihvatni centar u Ušivku u Hadžićima kod Sarajeva, koji su do sada boravili u neuvjetnom kampu Vučjak kod Bihaća na hladnoći i bez osnovnih uvjeta za život - potvrđeno je Feni iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Sve je prošlo bez problema, kažu iz IOM-a, a migranti su sada smješteni u prostore koji imaju dušeke i ćebad te su dobili i tople obroke koji su pripremljeni s organizacijom Pomozi.ba.

Kako je istaknuto, prvobitno je u Vučjaku bilo oko 350 osoba koje su premještene u Ušivak, ali poslije se pojavilo još oko 300 osoba koje su također željele otići iz kampa u Vučjaku.

- Oni su smješteni u kasarni Blažuj gdje je osposobljen jedan dio zgrade. Svi migranti su smješteni na te dvije lokacije, izvršena je njihova registracija te je obavljen osnovni pregled, a onima koji su imali teže zdravstvene probleme pružena je njega i tretman - rečeno je Feni iz IOM-a.

Tokom dana bit će nastavljeno pružanje zdravstvene zaštite.

Nekoliko stotina migranata boravilo je u nehumanim uvjetima u improviziranom kampu Vučjak te su brojni dužnosnici upozoravali da se kamp mora zatvoriti.

U Bosni i Hercegovini migranti su trenutno smješteni u nekoliko prihvatnih centara u Miralu i Biri na području Unsko-sanskog kantona, u Salakovcu na području Hercegovačko-neretvanskog kantona te u Ušivku u Kantonu Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.