open-navfaktor-logo
search
Defile
Više od 500 motorista iz Sarajeva krenulo za Potočare
Među učesnicima 8. međunarodnog motomaratona Srebrenica, koji se i ove godine održava pod motom "Da se ne zaboravi i ne ponovi" su motoristi iz BiH, te Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Turske...
10.07.2019. u 11:44
get url
text

Više stotina motorista iz gotovo cijele Evrope krenuli su danas iz Sarajeva put Potočara gdje će 11. jula prisustvovati komemoraciji i dženazi žrtvama genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA). 

Među učesnicima 8. međunarodnog motomaratona Srebrenica, koji se i ove godine održava pod motom "Da se ne zaboravi i ne ponovi", su motoristi iz BiH, te Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Turske...

Njih više od 500, po procjeni organizatora, krenuli su sa Ilidže, gdje su im prije polaksa podijeljene majice i akreditacije. Potom su formirali kolone te uz policijsku pratnju napravili defile kroz Sarajevo.

Učesnici moto maratona su se nakratko zaustavili pred Spomen-obilježjem ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, gdje su položili cvijeće, a nakon toga su nastavili put prema Memorijalnom centru Potočari.

{$galerijaFotografija}

Ljubitelji dvotočkaša će se prije dolaska na konačno odredište zaustaviti u Vlasenici i Bratuncu, gdje će također položiti cvijeće na spomen-obilježjima, a u Konjević Polju će posjetiti nanu Fatu Orlović.

Planirano je da u Potočare stignu oko 18 sati, gdje će na privatnom posjedu organizovati motokamp, a uvečer će biti zapaljena logorska vatra. Motoristi će također imati priliku slušati svjedočenja preživjelih žrtava genocida. 

Motociklistički maraton krenuo je jučer iz Bihaća, a u Sarajevo su stigli predvečer gdje su kampovali. Oni su na jučerašnjoj ruti svratili u Kozarac i Korićanske stijene, gdje su odali počast poginulim borcima i šehidima. U Travniku su im se pridružili motoristi iz Zagreba.

Ovo je osmi pohod motorista iz Bihaća za Srebrenicu, koji iz godine u godinu okuplja sve više učesnika iz cijelog svijeta i koji će se, prema najavama organizatora, održavati svake naredne godine. 

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari 11. jula ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Motoristi iz Sarajeva krenuli ka Potočarima - 10. 7. 2019.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.