open-navfaktor-logo
search
Metalska industrija
Više od 50 posto izvoza plasira se u Njemačku, Sloveniju, Austriju i Hrvatsku
Metalni sektor u uz baznu proizvodnju metala, tradicionalno je najjači i najuspješniji industrijski i izvozni sektor koji u prosjeku čini oko 34 posto  od ukupnog izvoza BiH
31.10.2018. u 11:45
get url
text

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH održana Reizborna skupština članova Asocijacije metalske i elektro industrije i za naredni četverogodišnji period rada u Odboru Asocijacije izabrano 11 kompanija.

SIK Mostar, MOFAS Sarajevo, POBJEDA Tešanj, RM-LH Zenica, PREVENT Sarajevo, ALPRO Vlasenica, KOLEKTOR Laktaši, ALTERNATIVA Sarajevo, TT KABELI Široki Brijeg, FEAL Široki Brijeg, MREŽA NETWORKS Derventa.

Predložene su aktivnosti za Program rada u 2019. godini, gdje su kompanije dale svoje prijedloge za rad Asocijacije. Prijedlozi su se uglavnom odnosili na unapređenje zakonodavstva, prvenstveno Zakona o carinskoj politici BiH i neusvojenim provedbenim aktima, te izvozno-promotivnim aktivnostima poput kolektivnih nastupa na prestižnim međunarodnim sajmovima i organizaciji poslovnih sastanaka na novim tržištima poput zemalja Sjeverne Afrike, Skandinavije, Azerbejdžana, SAD-a i sl.

Sastanku je prisustvovao veliki broj privrednika, što pokazuje koliko je ova industrijska grana važan segment privrede.

Metalni sektor u Bosni i Hercegovini uz baznu proizvodnju metala, tradicionalno je najjači i najuspješniji industrijski i izvozni sektor koji u prosjeku čini oko 34 posto  od ukupnog izvoza BiH, što mu daje veliku prednost nad drugim izvoznim kategorijama. Ukupan obim razmjene metalske i elektro industrije Bosne i Hercegovine u 2017. godini je iznosio 9,89 milijardi maraka, a pokrivenost uvoza izvozom u 2017. godini je iznosila preko 67 posto .

Tri najperspektivnija lanca u BiH su metalni dijelovi za autoindustriju, elektroindustrija, mašine i dijelovi mašina – upravo oni segmetni u kojima se ostvaruje najveća dodana vrijednost u proizvodnji.Izvoz je u 2017. godini narastao za skoro 20 posto što je u zadnjih 10 godina najveći zabilježeni rast.

Elektroindustrija je ostvarila najveću pozitivnu promjenu izvoza (36,24%). Više od 50 posto izvoza plasira se na četiri velika tržišta: Njemačka (17%), Slovenija (15%), Austrija (14%) i Hrvatska (10%), a imajući u vidu apsorpcionu moć ovih tržišta izvozno orijentisane kompanije će fokus svojih izvozno pormotivnih aktivnosti nastaviti upravo na ovim tržištima, ostavljajući pri tom i mogućnost za otvaranje novih tržišta, navodi se u saopćenju Vanjskotrgovinske komore BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.