open-navfaktor-logo
search
Pješački pohod
Više od 3.000 učesnika: Kolona Marša mira iz Nezuka krenula ka Potočarima
Kolona Marša mira, pješačkog pohoda u čast žrtava srebreničkog genocida, jutros je krenula iz Nezuka kod Zvornika. Učešće je uzelo više od 3.000 ljudi, a oni će prema planu, 10. jula stići u Memorijalni centar Potočari.
08.07.2021. u 09:09
get url
text

- Pored odavanja počasti žrtvama, Marš mira ima za cilj da animira pravosudne institucije, domaće i strane, da procesuiraju i osude počinitelje ratnih zločina, a posebno zločina genocida - kaže Zulfo Salihović, predsjednik Pododbora za Marš mira.

Podsjećamo, ovaj pješački pohod održava se u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile vojska i policija Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije.

{$galerijaFotografija}

- Još prije početka Marša mira imali smo 2.500 hiljade prijavljenih učesnika, a prema posljednjim informacijama imamo više od tri hiljade prijavljenih. Već smo animirali nadležne institucije da se i za one koji su danas prijavljeni za učešće bude osigurana logistička podrška - kaže Zulfo Salihović.

Kao i prethodnih godina za učesnike marša pripremljena su dva kampa u kojima će prenoćiti, a oni se nalaze u Liplju, odnosno Mravinjcima.

- Prijavljene su organizirane grupe iz Turske, Italije, Srbije, odnosno Sandžaka te SAD-a - dodaje Salihović.

Trasa kojom će se kolona kretati duga je oko 100 kilometara. Pješači se tri dana, svakoga oko 30 kilometara, po veoma zahtjevnom terenu.

Trasa Marša mira glasi: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

Učesnici tokom pješačenja imaju priliku prisustvovati kraćim historijskim časovima, posjetiti mjesta na kojima je došlo do masovnih pogubljenja zarobljenih Bošnjaka te mjesta na kojima su pronađene masovne grobnice.

Marš mira - 8. 7. 2021.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.